ERDON Helyi hírek

2010.11.25. 11:57

Nótaest lesz a filharmóniában

<p>Nagyvárad - Csütörtök délelőtt a Sas-palotabeli RMDSZ-székházban sajtótájékoztatót tartott Pető Csilla parlamenti képviselő és Szabó József, a megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke. Több téma szerepelt a terítéken.</p>

Pető Csilla parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet: november 25-e a Nők Elleni Erőszak Világnapja. Évente a nők 71,65 százaléka esik valamilyen fajta bántalmazás áldozatául (verbális, lelki, szexuális, gazdasági kizsákmányolás stb.). Romániában 2004-2010 között 60 ezer esetet regisztráltak, melyeknek 8 százaléka halálos kimenetelű volt. November 9-én a Képviselőházban javaslatot nyújtottak be a 2003/217. számú,  erőszakellenes törvény módosítása céljából, jelenleg ugyanis például a rendőrség nem mehet be a lakásba, holott a legtöbb erőszak családon belül történik. A képviselőnő szerint két ok idézi elő ezt a súlyos társadalmi problémát: a nevelés hiánya és a szegénység. Megitélésében állandóan támogatni kéne az áldozatul eső hölgyeket, illetve több teret kellene biztosítani a rendőrségnek, majd a bíróságnak a közbeavatkozásra. Megoldást jelenthet a jelenség kiküszöbölésére a civil szervezetekkel való szorosabb kapcsolattartás is, vélekedett.
Pető Csilla a munkaügyi miniszter azon kijelentésére is reagált, miszerint a szülési szabadság két évről egy esztendőre csökkenne, azok a személyek pedig, akik huszonnégy hónapnál hamarabb állnának munkába, 400 lej segélyre lennének jogosultak. Hangsúlyozta: ezzel kapcsolatban semmilyen hivatalos állásfoglalás nem hangzott el: a tárcavezető nem tett le törvényjavaslatot és a kormány sem foglalkozott az üggyel. Ezzel együtt az RMDSZ-frakció nem szavazná meg az előterjesztést, és semmifajta további megszorításokba nem megy bele.
 
Tanügyi tervezet
 
A képviselőasszony a tanügyi törvénytervezettel kapcsolatban elmondta: naponta változik a helyzet, a legfrissebb hír az, hogy szerdán az Alkotmánybíróság helyt adott Emil Boc miniszterelnök kérésének, így tovább folytatódhat a parlamentben a kormányvállalás utáni vita. Az ellenzék már benyújtotta a bizalmatlansági indítványt, mely az elkövetkezendő hetekben kerül a plénum elé megvitatásra. Egyébként az RMDSZ szemszögéből eddig pozítivak a fejlemények, a tervezet egyelőre megy tovább az eredeti, a kisebbségi oktatás szempontjából előnyös formájában.
Más témára áttérve Pető Csilla bejelentette: december 3-án, pénteken este 19.30 órától az RMDSZ és Bordás Cecília szalontai születésű, Münchenben élő nótaénekes szervezésében nótaestet rendeznek a váradi filharmónia Bartók-termében, A magyar nóta reneszánsza címmel. Fellépnek: Madarász Katalin, "az élő legenda", valamint a Duna TV Kivánságkosarának és a Nóta TV műsorainak közismert előadóművészei. Mivel december 3-a a Mozgássérültek Világnapja, az eseményre meghívják a Mozgássérültek Egyesületének és a Máltai Segélyszolgálat tagjait is. A belépés amúgy ingyenes, az RMDSZ-székházakban lehet igényelni meghívókat, korlátozott számban.
 
Tájékoztató körút
Szabó József, a Bihar Megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke arról számolt be: a kettős állampolgárságról szóló tájékoztató füzetet 20 ezer személyhez juttatták el és a ma záruló információs körút során ötven magyar lakta települést kerestek fel. A kiadványhoz továbbra is hozzá lehet jutni az RMDSZ központi és körzeti székházaiban. Ezzel párhuzamosan december 21-ig zajlanak a rendkívüli küldöttjelölő gyűlések, naponta átlagosan 1–3 helységben, mely összejöveteleken a megyei RMDSZ is képviselteti magát.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!