ERDON Helyi hírek

2010.11.21. 11:33

Melescanu: aktív Romániát

<p>Nagyvárad - A globalizációról és Romániának ebben a folymatban betöltendő szerepéről tartott előadás pénteken a Nagyváradi Állami Egyetemen Teodor Melescanu, a Nemzeti Liberális Párt alelnöke, volt külügyminiszter.</p>

A Nagyváradi Állami Egyetem zsúfolásig megtelt díszterme fogadta Teodor Melescanut péntek délután, akit Cornel Popa, a PNL Bihar megyei elnöke és más liberális politikusok kísértek el. A helyszínen Cornel Antal rector mutatta be az egyetemet, majd a volt külügyminiszter Románia helye a globalizált világban címmel tartotta meg előadását. Melescanu elmondta, hogy a globalizáció a világméretűvé szélesedő piac következménye, ami az emberiség történetében eddig soha nem tapasztalt jólétet eredményezett, hiszen a gazdasági szereplők a világnak arról a pontjáról szerezhetik be a nyersanyagot, ahol az a legolcsóbb, az előállítást is ott végezhetik el, ahol az a legolcsóbb, a termékeiket pedig ott adhatják el, ahol a legtöbbet fizetnek értük. A globalizáció negativ hatásai közé tartozik az, hogy ez a gazdagság nem egyenlő mértékben oszlik meg a Földön, ami hatalmas különbségeket idéz elő az államok között. A globalizációnak jobboldali és baloldali ellenzői is vanak: a jobboldali kritikusok szerint a globalizáció uniformizálja a társadalmakat, a kultúrákat, a baloldali kritika pedig azt veti a globalizáció szemére, hogy világméretűvé terjeszti ki a kizsákmányolást. A globalizáció egyik legnagyobb veszélye az, hogy egyelőre nincs megfelelő eszköz arra, hogy e folyamatot ellenőrzés alatt lehesen tartani, ami például a nemzetközi terrorizmus egyre nagyobb elterjedését eredményezi.

Az aktivitás receptje

Különböző teóriák születtek a globalizációval kapcsolatban, folytatta Melescanu: az első kimonda a nemzetállamok végét, a másik az államok és egy globális állam összefonódásáról beszél, míg a harmadik egy globális szinten kialakítandó liberális minimálállam kialakítását vizionálja, mely néhány alapelvet rögzítene és azokat betartatná. Melescanu elárulta, hogy ő ez utóbbinak a hive, ezt követően pedig óvva intett attól, hogy Románia a globalizáció áldozata legyen. Az ország aktivizálásához arra van szükség, hogy a lakosság megtakarításokra törekedjen, be kell vonni az országba a külföldi tőkét, illetve meg kell erősíteni a hazai tőkét, prioritásokat kell felállítani a gazdaságban, ilyen prioritás lehet Melescanu szerint az autógyártás, a turizmus vagy a mezőgazdaság, továbbá Románia is részt kell vegyen a globalizációs folyamat alakításában. Ennek legalmasabb helye az Egyesült Nemzetek Szövetsége, földrészünkön pedig a Duna Stratégiában betöltendő szerep, valamint a balkáni és a nem Uniós európai országok közötti geostratégiai közvetítő szerep lehet alkalmas arra, hogy Románia a globalizáció aktív alakítója legyen. Az előadás után a jelenlevők tették fel kérdéseiket a politikusnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!