ERDON Helyi hírek

2010.11.03. 13:36

Megbüntették a tömeges fertőzés felelőseit

<p>Bihar megye - A szerda kora délutáni információink szerint a fonalóckórral megbetegedett magyarkéciek száma már 88-ra tehető. Az állat-egészségügyiek megbüntették a felelősöket.</p>

Oldalunkon már olvashattak arról, hogy tömeges trichinellózis (más néven fonalóckór) fertőzés történt a megyében egy magyarkéci disznóvágás után. Az ügyben az Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság is vizsgálatot indított, amelynek során kiderült hogy a fertőzést egy magyarkéci személy által vásárolt két éves, mintegy két mázsás koca húsa okozta. A településen, szerény körülmények között élő roma családoknál bevett szokás, hogy együtt vásárolnak disznót levágásra, majd a megvásárláshoz való anyagi hozzájárulás függvényében elosztják az állat húsát. Így történhetett meg, hogy a fertőzött húsból tizenkét roma család is fogyasztott. A hús felhasználása előtt egyetlen esetben sem vizsgáltatták meg azt az állatorvossal. A kolónia tagjai nem működtek együtt a helyszinelő szakértőkkel, így nem lehet pontosan tudni, hogy hány megbetegedett személy lehet. Annak a lehetősége is fennáll, hogy nem egy, hanem két vagy akár ennél is több fonalóckóros állatot vágtak le.

Fertőző góc

Az Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság közleménye szerint mindezen tények figyelembe vételével úgy döntöttek, hogy nem csak az eddig diagnosztizált negyvenkilenc fertőzöttet, hanem körülbelül hetven személyt vetnek klinikai vizsgálat alá. Ebből huszonnyolc személynél már jelentkezett fertőzésre utaló tünet. Az állat-egészségügyiek vizsgálataik során már csak egy családnál találtak a Trichinella spiralis nevű fonálféreggel fertőzött húsból mintegy két kilogrammnyit. Ezt követően a települést fertőző gócnak nyilvánították. 2009 szeptemberében volt utoljára tömeges trichinellózis a településen. Ezzel kapcsolatosan Mircea Gelu Budău, az Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője a Mediafax hírügynökségnek elmondta, hogy nem múlik el úgy egy év, hogy Magyarkécen ne legyen tömeges fertőzés. Ez annak tudható be, hogy az itt élő romák által tartott disznók a közeli erdőkben legelnek. A sertések, lévén mindenevők, kisebb állatokat is elfogyasztanak, ugyanakkor patkányok tetemét is megeszik, így az ember könnyen megfertőződhet a patkány által terjesztett betegséggel a sertéshús elfogyasztása útján.

Már 88 fertőzött

Információink szerint a fertőzöttek száma már eléri a 88-at. Iulia Zaporjan, a váradi járványkórház szakorvosa azt nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek, hogy összesen 131 személy jelentkezett fertőzésgyanús tünetekkel és ebből 88-at utaltak kórházba. A betegek állapota kielégítő. A tömeges trichinellózis miatt egyelőre nem volt szükség pótágyak elhelyezésére a kórházban, főleg, hogy a közel harminc megbetegedett gyermeket a városi kórházba utalják majd át. A felelős személyeket egyébként megbüntették a hús ellenőriztetésének elmulasztása és hússal való törvénytelen kereskedés miatt. A büntetés értéke 1000 és 1200 közötti lejre tehető, azonban a felelősségre vont roma családok anyagi helyzetét tekintve csekély annak az esélye, hogy a szankciót ki is fogják fizetni.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!