ERDON Helyi hírek

2010.11.18. 15:56

Meg szeretnék előzni

<p>Szatmár megye - A környezetvédelmi ügynökség ezentúl felügyelni fogja Szatmárnémetiben az útburkolat–kezelési munkálatokat.</p>

A hét elején a Construcţii Drumuri nevű építkezési vállalat által szabálytalanul végzett útburkolat–kezelés miatt porfelhő lepte be a szatmárnémeti Vasile Lucaciu sétányt. A vállalat az útburkolat felszínén levő apró repedéseket akarta betömni egy oldat és a kiszórt kőtörmelék és bitumenpor segítségével. A munkálatokkal a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal bízta meg a vállalatot. Florin Criste a hivatal munkatársa, aki a Szamos jobb partján végzett útjavításokért felel, kérdésünkre elmondta, a vállalat a felület utólagos befedését végezte egy évek óta alkalmazott eljárás szerint, azonban hibát követett el azzal, hogy nem tartotta be az előírást, és túl kevés folyadékot adagoltak a kiszórt törmelékhez, így az nem tudott megkötni. Ráadásul a közlekedő autók is felverték a port, az utat le kellett volna zárni a leszórt anyag rögzüléséig. Florin Criste kérdésünkre kifejtette, hogy a vállalat által alkalmazott eljárás, akárcsak a kiszórt törmelék összetétele megfelel a törvényes előírásoknak, arra azonban nem adott választ, hogy mit tartalmaz az említett törmelék.

Írásbeli figyelmeztetés

A lakók által kifogásolt munkálatot a Környezetvédelmi Őrség leállította, a cég írásbeli figyelmeztetésben részesült, és kötelezték a kiszórt törmelék eltakarítására. A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség nem kapott értesítést az őrségtől az eset kapcsán, tudtuk meg Békéssy Erzsébet igazgatónőtől, aki amint az újságokból tudomást szerzett a történtekről, felvette a kapcsolatot a munkálatokat végző cég vezetőjével. Az ügynökség úgy ítélte meg, hogy a kiszórt törmelék nem ártalmas az egészségre, és nem tartotta szükségesnek megvizsgálni azt, az igazgatónő szerint ugyanis ilyen eset először fordult elő, bár az eljárást régóta alkalmazzák. Hogy ne ismétlődhessen meg a mulasztás, az elkövetkezőben az ügynökség megbízott munkatársa is felügyelni fogja az ilyen jellegű beavatkozásokat.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!