ERDON Helyi hírek

2010.11.07. 13:31

EMNT tisztújítás Biharban

<p>Bihar megye - Török Sándor maradt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei szervezetének elnöke, miután újraválasztották őt a szervezet pénteki tisztújító közgyűlésén.</p>

A péntek délután a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban megtartott tisztújító közgyűlésen jelen volt Kovács Csaba a szervezet országos főigazgatója, valamint Orbán Mihály az EMNT partiumi régiójának elnöke is. Beszámolójában Török Sándor leköszönő elnök elmondta, hogy az EMNT partner kíván lenni a magyarországi Orbán kormány nemzetpolitikai célkitűzéseinek megvalósításában. Majd felsorolta a megyei EMNT 2010. évi tevékenységeit, melyek közül kiemelendők a Trianon gyógyítása jegyében megszervezett rendezvények. A beszámoló után Orbán Mihály felidézte azt, hogy az EMNT 2009-ben döntötte el azt, hogy újjászervezi önmagát, és döntés született akkor arról is, hogy az elnökséget mindössze egy évre választják meg. A mandátum lejártával újra elnököt és elnökséget kell választani, továbba meg kellett választani azt a 26 fős delegációt is, amely decemberben fogja képviselni a megyei szervezetet az EMNT országos közgyűlésén, ahol egy párt alapításáról hoznak döntést. A partiumi elnök ismertetője után a javaslatok és felszólalások alakalmával volt aki megjegyezte, hogy az elnökjelölteknek egy programmal kellene előállni, egy másik résztvevő pedig rákérdezett arra, hogy nem korai-e most pártot alapítani, illetve megvan-e a kellő támogatsa egy esetleges új pártnak. A küldöttgyűlés egyhangúlag megszavazta Török Sándort az EMNT Bihar megyei szervezetének élére, majd megválasztották a tizenhárom tagú elnökséget, ezen kívül pedig az országos küldöttgyűlésre delegált tagokat is. Hivatalból a Bihar megyei delegáció részét képezi a tizenhárom tagú elnökség is.

Párt van születőben

A szavazást követő további felszólalások után Kovács Csaba országos igazgató összegzett, kiemelve, hogy a magyarországi közszereplők, döntéshozók nem tudnak pontos különbséget tenni a határon túli szervezetek között, „ezért nekünk kell többet tenni azért, hogy többet lássanak belőlünk” - fogalmazott. Ezután kiemelte azt, hogy a Magyar Polgári Párt kellene legyen az a szervezet, mely az erdélyi magyar autonómiatörekvéseket, és más fontos politikai célkitűzéseket felvállalja, csakhogy Kovács Csaba véleménye szerint az MPP a párt vezetőségének szervezetévé vált, eltávolodott azoktól az emberektől, akiket képviselni hivatott. Az MPP vezetősége „a jóra való restség bűnébe esett, lefoglalták a pozíciókat, de nem cselekszenek semmit” - hangsúlyozta Kovács. Ebből a helyzetből kifolyólag az EMNT-nek is politikai szereplővé kell válnia, de úgy, hogy a szervezet megőrzi jelenlegi struktúráját és szerepét, de mivel szükség van a politikai eszközök megszerzésére is, ezért egy új párt bejegyzését kell kezdeményezni. Hozzátette: a pártalapításnak éppen most van itt az ideje, hogy a két év múlva esedékes választások már felkészülve, megszervezetten érjék a megszülető pártot.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!