ERDON Helyi hírek

2010.11.26. 10:29

Beköszönt a petárdaszezon

<p>Mivel Szilveszter közeledtével ismét tüzijáték- és petárdaárusításra lehet számítani, ezért a rendőrség különböző óvintézkedéseket vezet be.</p>

A legalapvetőbb szempont az, hogy pirotechnikai eszközöket csak ilyen termékeknek a forgalmazására engedéllyel rendelkező jogi személyek árusíthatnak, és csakis az erre a célra engedélyezett helyeken. A pirotechikai eszközöket csak a területi munkaügyi igazgatóság és a megyei rendőrkapitányság által kibocsátott engedélyek beszerzése után lehet gyártani és tárolni. A törvény tiltja azt, hogy jogi személyek 2-4 kategóriájú, illetve T1 és T2 tupusú pirotechnikai eszközöket adjanak el magánszemélyeknek.

A magánszemélyek csak abban az esetben használhatják az 1. kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket, ha betratják a 612/2010 számú kormányhatározat előírásait. A gyártók kötelesek megfelelő címkékkel és használati utasítással ellátni ilyen termékeiket, azaz jól látható, jól olvasható kell legyen minden információ. A tájékoztatókat annak az államnak a hivatalos nyelvén kell feltüntetni, amelyben forgalmazásra kerülnek a pirotechnikai eszközök. A termék címkéjén szerepelnie kell: a gyártó neve és címe valamint az importőr neve, amennyiben a terméket nem az Európai Unióbn gyártották; a termék neve és tipusa; a használati alsó korhatár; a kategória szerinti rangsorolás; a használati utasítás; ; a gyártás éve a 3. és 4. kategóriájú pirotechnikai eszközök esetében; esetenként a minimális használati biztonság-távolság; a nettó robbanóanyag mennyiség (CEN). Magánszemélyeknek tilos 2-4 kategóriájú, illetve T1 és T2 tipusú pirotechnikai eszközöket és petárdákat előállítani, importálni, forgalmazni, tárolni.

A balesetek elkerülése érdekében a hatóságok arra kérik a vásárlókat, hogy lehetőleg csak 1. kategóriájú pirotechnikai eszközöket szerezzenek be. Az 1. kategóriájú pirotechnikai eszközök sajátosságai a következők: a biztonságos használati körzet minimum egy méter, a zajkeltő szint maximum 120 decibel,  nem tartalmaznak petárdákat és fénypetárdákat sem. A rendőrség a következő időszakban ellenőrzéseket fog végezni annak érdekében, hogy betartassa a törvényes rendelkezéseket. A 126/1995 számú törvény és a 612/2010 számú kormányhatározat megszegéséért három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!