ERDON Helyi hírek

2010.11.15. 15:13

A mezőtelki cigánysoron jártunk

<p>Bihar megye - Évekkel ezelőtt a mezőtelki cigánytelep az egyik legelhanyagoltabb volt Bihar megyében. Azóta sokan összefogtak a helyi romák megsegítéséért, s látványos változások is történtek.</p>

Az utóbbi években sokminden történt, részben a Ruhama, részben a Roma Nevelési Alap (Roma Education Fund) és mások közreműködésével, tudtuk meg Tina Daragiu, a Ruhama Alapívány igazgatójától, útban Mezőtelki felé. Az Egy jó Start elnevezésű program részeként egy küldöttséggel együtt látogattuk meg a települést. Szeptember 15-től például - mondta az alapítvány igazgatója - az óvodások ingyen ebédet kapnak. Ezenkívül egy új kiscsoport is létesült; igaz, mint láttuk, a bútorzat elég ütött-kopott, de a helyiség ki van festve, tiszta, s a kicsik melegben, elfogadható körülmények között vannak itt, illetve ami legalább ugyanolyan fontos: képzett óvónő foglalkozik velük. A kora gyermekkori élmények meghatározóak, bebizonyosodott, hogy élményszegéy környezetben a kicsik elbutulnak, s a hátrány később behozhatatlan - mondta Tina Daragiu.

Házak, víz

Az alapítvány különben a Soros Alapívány, az önkormányzat, valamint egyéb szponzorok támogatásával felépített négy házat is a legszegényebbeknek a telep lakói közül, s további öt ház épp épülőben van. A hálózati víz elvezetése a településig fontos változásokat hozott: a lakosok korábban a csatorna vizét használták mosásra, főzésre, sőt, ivásra is - s amint a napokkal ezelőtti lakossági fórumon elmondták, gyakran betegedtek meg emiatt.

Más újítások is történtek: a Román Fejlesztési Alapból (FRDS), s a helyi önkormányzat közreműködésével egy korszerű multifunkcionális központ épült a telepen, augusztusban adták át. „Ez egy valóságos csoda, még mindig nem hisszük el, hogy létezik” - mondta ottjártunkkor a központ gondnoka, Szűcs Varga Emília. Szó ami szó: szembeötlő a különbség az új épület és a telep többnyire vályogból épült viskói között. Ettől a tanévtől kezdődően nappali központ működik itt, ahol délutánonként az iskolások megírják a házifeladataikat, énekelnek, tornáznak, pszichológus foglalkozik velük. A Ruhama vezetőjének egy merész elképzelése az, hogy bölcsődét is létesítsen a központban.

Nemrég nyílt meg a közfürdő az épületben, ezt a telep mintegy 80 lakója használja rendszeresen. Ottjártunkkor az egyik roma lakos élénken kezdett el magyarázni valamit a Ruhama képviselőjének. Kiderült: azt kifogásolja, hogy szombaton be van zárva a központ, s így munka után nem tud lefürödni…

Ez csak a kezdet

A fejlődés letagadhatatlan - válaszolt kérdésünkre Fazakas Ferenc mezőtelki lelkipásztor. Régebben a romák kéregetve járták a falubeliek házait, újabban viszont azt kérdik, hogy nincs-e valami munka számukra. „Felfogták, hogy meg kell dolgozniuk a pénzért. Az alapítványok tevékenysége nagyon hasznos, ám ez csak a kezdet, az igazi fejlődés szerintem csak ezután lesz érezhető. Sokan még mindig szkeptikusak, úgy gondolják, valami érdekük fűződik a segítségnyújtáshoz, pénzmosást, szavazatszerzési módszert sejtenek.Tervezünk egy lakossági fórumot, ahol kérdéseket lehet majd feltenni akár ezekkel kapcsolatban is. ” - mondta a lelkipásztor.

A legnagyobb gond - a munkalehetőség hiánya - viszont még mindig nincs megoldva a telepen. Az élesdi cipőgyár rosszul fizet, panaszolták el többen, így sokaknak csupán a napszámosmunkából és a gyermekpótlékból származik jövedelmük Egyesek arról is panaszkodtak: nem kapnak szociális segélyt, s mindahányszor a polgármesteri hivatalhoz fordulnak, elutasításokba ütköznek.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!