ERDON Helyi hírek

2010.10.14. 11:39

Wenzel Pichl kamaramuzsikájából

<p>Nagyvárad - Szerda este a nagyváradi Barátok templomában Wenzel Pichl (1741-1805) muzsikája csendült fel négy szólista előadásában.</p>

Az elhangzott kamaramuzsika hét darabját hallgattuk meg négy szólista igen megnyerő tolmácsolásában. A cseh zeneszerző, aki nagy műveltésggel is rendelkezett (filozófia, teológia, jog) egyben kiváló hegedűművész is volt. 1764-69 között a nagyváradi harmincnégy tagú püspöki zenekar hegedűse és zeneszerzője. Az elhangzott kompozíciók az 1770-ig terjedő időszakban keletkeztek Erdélyben. Elsőként meghallgattuk a három brácsa-gordonka kettőst: a C-dúrt, a D-dúrt és az A-dúrt. Thurzó Sándor József (brácsa) és Bozsódi Beáta (gordonka) igen közvetlen előadásában hozta felszínre a mű jellegzetes, barokkos stílusát, az éneklő hangszeres felépítésű művek különös szépségű hangvételét. Megszólalt a két hegedűre írt Duó is (D-dúr és G-dúr) Costin Éva és Tokaji Ágnes játékában. Mindkettő két tételes alkotás. Itt is felfedezhető volt az a hangvétel, amelyet a mű kifejezte preklasszikus stílusú és díszítésű alkotások tartalmaztak.

Hegedűszólók

Két hegedűszólót is előadtak: Tokaji Ágnes a nr. 3.,  d-moll Hegedű-etűd szólót, Costin Éva a nr. 15. B-dúr Hegedű-etűd szólót. Különösen tetszett a Tokaji Ágnes által megszólaltatott kompozíció, melyben az előadó technikai biztonsággal hozta felszínre, a rejtett többszólamúságot és virtuozitást sem nélkülöző barokkos dallamíveket. Costin Éva a hegedűetűd bevezetése után igen közvetlenül, és ezúttal is a tiszta hangzás megteremtésével játszotta szólamát. Az előadók újraalkották a kamarazene sajátos hangzásvilágát, és igényesen, hiba nélkül avatták élőmuzsikává a szólamokat. Mind a négy szólista egyaránt igen szép teljesítményt nyújtott a hallgatóságnak. Vasárnap este a váradi Szent László templomban Karl Ditters von Dittersdorf kompozíciói hangzanak majd el a sorozat befejezéseként.

Tuduka Oszkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!