ERDON Helyi hírek

2010.10.20. 13:08

Várfelújítás: előrehozott munkafázis

<p>Nagyvárad - A romániai viszonyok közt meglepő dolog történt a váradi várban zajló felújítási munkálatok során: a Fejedelmi Palota (A épület) jövő év júliusára tervezett renoválását előrehozták.</p>

Szerda délelőtt dr. Dumitru Sim projektmenedzser a helyszínen tartott sajtótájékoztató keretében vázolta fel a várban zajló munkálatok ütemét. Mint ismert, 2009 és 2015 júniusa között a Regionális Operatív Program keretében teszik rendbe a létesítményt. A beruházás összértéke 36.780.329,12 lej, melyből 28.720.702,60 lej vissza nem térítendő támogatás. A 72 hónapon keresztül zajló munkálatok célja az A, G, H, I, K, L, M és P épülettömböknek a megerősítése, konzerválása, restaurálása és újraüzemeltetése, vagyis közel 13.514,7 négyzetméternyi építménynek, csaknem 190 belső helyiségnek és 13.514,25 négyzetméternyi kültérnek a rendbetétele. Ugyanakkor sétányokat és bekötöutakat alakítanak ki, biztosítják a közvilágítást, valamint dekoratív és tájképészeti szempontból is helyreállítják az erődítményt. 
 
Három helyszínen
 
Idegenforgalmi vonzerejű kulturális környezetet alakítanak ki, például különféle múzeumoknak, lapidáriumnak, könyvtárnak és céhes utcának a kialakításával fogják csalogatni a turistákat. A kivitelezők (szalárdi Constructorul- Korinthosz Kft.- Lodzsa Kft.) a közelmúltig három helyszínen- a H (kenyérmúzeum), a G (váradminisztráció) és a K (mesterségek utcája) szárnyaknál- dolgoztak intenzíven.
A H jelzésű épületnél lebontották a cserépburkolatot (100%), a tetőszerkezetet (1100 négyzetméter), a fafödémet (285 nm) és a téglafalazatot (470 köbméter), illetve feltörték a padlót (850 nm). Többek közt újracsinálták a téglafalazatot (410 köbméter), a tetőszerkezetet, a cserépburkolatot és a fafödémet, betonkoszorút öntöttek a teljes felületre, kitakarítottak, betontalapzatot készítettek, bevezették a fűtést és a vizet (100%), valamint felszerelték a villanyvilágítást (30%). A G szárnyban lebontották a téglafalazatot (122 köbméter), a cserépburkolatot (530 nm), a tetőszerkezetet (530 nm) és a fafödémet (465 nm), és leverték a külső-belső vakolatot. Újracsinálták a téglafalazatot (130 köbméter), a fafödémet, a tetőszerkezetet és a cserépburkolatot, betonkoszorút öntöttek a teljes felületre, vakoltak kivül (100%) és belül (20%), bevezették a fűtést és a vizet (100%), valamint felszerelték a villanyvilágítást (60%).
 
Új frontot nyitottak
 
A K épülettestnél lebontották a leburkolatot (300 nm), a tetőszerkezetet (300 nm), a téglafalazatot (300 köbméter), és leverték a külső-belső vakolatot (70%). Ezután az összedőlt keleti részen újraépítették a téglafalat (90%) és a téglaburkolatot (60%), felső koszorút öntöttek (90%), rendbetették az ablakok és az ajtók íveit (90), újracsinálták a pincébe és a padlásra vezető lépcsőket (50%), a tetőszerkezetet (50%) és a padlózatot (50%). Ugyanakkor a becsült terület 60 százalékán ásatásokat végeztek, Dumitru Sim szerint látványosabb eredmények nélkül. Mivel jól haladnak a munkálatokkal, októberben úgy döntöttek, hogy új frontot nyitnak az A épületben, a vármúzeum leendő székhelyén. Amíg az idő megengedi, a szabadban is dolgoznak, a téli hónapokban pedig a belső munkálatokra fognak összpontosítani. Egyébként azzal, hogy előrehozták a Fejedelmi Palota renoválását, nem változik a kivitelezés határideje, mert a projektmenedzser szerint bármikor közbejöhet valami előre nem tervezett felfedezés vagy talált régészeti lelet, ami hátráltathatja a munkafolyamatot.
 
 Bepucolták az elválasztófalakat
 
"Az elmúlt másfél hónapban a H épületben az elválasztófalaknak a fölfalazása történt, valamint az elválasztófalaknak és a plafonoknak a bepucolása. Statikailag az ingatlan nedvessége nem engedte meg, hogy a külső vakolatot feltegyük, a G épületben viszont szárazak voltak a falak. Olyan jól haladunk a munkálatokkal, hogy bevállalhattunk egy újabb munkafázist, télen valószínűleg az A és a G épületszárnyakban fogunk dolgozni", nyilatkozta az erdon.ro-nak Pap Csaba, a kivitelező szalárdi Constructorul cég képviselője.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!