ERDON Helyi hírek

2010.10.15. 08:08

Tűz okozta halálukat

<p>Kézdivásárhely - A kályhából kiesett szén vagy az égve felejtett gyertya okozta azt a tüzet, ami miatt kigyulladt egy kunyhó a Kézdivásárhely határában levő romatelepen. A álomba merült nőt és fiát nem sikerült megmenteni.</p>

A mostoha körülmények, az elnyomottság és a kiközösítés már sokszor éreztette hatását a Kézdivásárhely mellett levő romatelepen. Nemcsak a civilizáció jeleinek a hiánya jelzi mindezt, hanem a gyalogútként használt vasút is, ugyanis még csak egy ösvény sem vezet a lakóhelyhez. Az ottlakók csak gyalogszerrel tudnak hazamenni a vasúti síneken, így nem csoda, hogy október 14-én éjjel riasztott tűzoltók nem tudták járművükkel megközelíteni a roma telepen levő kigyulladt lakóházat, melyben egy 57 éves nő, Gerebenes Ibolya és a 32 éves fia, Costel életüket veszítették. A káposztaszedésből fáradtan hazaérkezők gyertyát gyújtva vacsoráztak, majd lefeküdtek. Miután az álom elnyomta őket a szőnyegre leesett mécses vagy a kályhából kihullt szén miatt kigyulladt a ház.

A szomszédok úgy vélik: a férfinak már nem volt ereje kinyitni az ajtót és mire a megmentésükre siettek, mindketten megfulladtak. A családapa három gyereket hagyott árván. Miután négy éve a felesége magára hagyta, édesanyja segítségével nevelte gyerekeit. A két kisebb gyerek gyerekotthonban van, a legnagyobb, 13 éves lány pedig az eset után nagynénje gondozásába került. Kalányos Gábor vajda elmondása szerint a mostoha körülmények között élő roma családoknak nincs lehetőségük, hogy méltóképpen eltemessék hozzátartozóikat, ezért általában a helyi tanács biztosítja a koporsót, a temetkezési szertartást pedig az egyház térítésmentesen végzi el.

(www.szekelyhon.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!