ERDON Helyi hírek

2010.10.28. 15:13

Táncos vendégségben Debrecenben és Mikepércsen

<p>Bihar megye - Két magyarországi meghívásnak is eleget tett a napokban az érmihályfalvi Nyíló Akác néptánccsoport: Debrecenben jótékonysági fellépésen, Mikepércsen 56–os ünnepségen vettek részt.</p>

Közel húsz éve működik a debreceni Thomas Mann utcában a német író nevét viselő Nagyerdei Gondozó Szolgálat Idősek Otthona, melyben minden évben ünnepséget rendeznek az Idősek Világnapja alkalmából. Erre rendszerint mindig meghívnak előadókat, mintegy ajándékként az ott lakóknak. Most először fordult elő, hogy a meghívottak, ha nem is messziről, de a határon túlról jöttek: a Nyíló Akác néptánccsoport érkezett jótékonysági előadásra, a csoport egykori tagjának, a ma már az intézetben dolgozó Oroszné Papp Magdolna közreműködésének köszönhetően. Erre az alkalomra más, hasonló otthonokból is érkeztek idősek a negyerdeibe, előttük kalotaszegi és küküllőmenti táncokból összeállított 20 preces műsort mutattak be a táncosok.

A hosszú élet titka

Az 1956–os forradalom és szabadságharc évfordulóján Mikepércsen vendégszerepelt a Nyíló Akác, az érmihályfalvi és a Hajdú Bihar megyei település kultúrházainak közös pályázata nyomán. A szokásosnak mondható ünnepi programok mellett az esemény arra is lehetőséget biztosított, hogy az érmellékiek bemutatkozzanak a mikepércsi kultúrház nagytermében. A Marcsó József Képzőművészeti Kör tagságát Medvési Barnabás és Geri Judit képviselte, a kör alkotásaiból összeállított tárlatot Csengeri Csongor tanácsos nyitotta meg, aki Kecskés Andreával együtt képviselte az érmihályfalvi önkormányzatot. A kiállítás mellett a művelődési ház citerazenekara, és a Nyíló Akác „mutatta be” Érmihályfalvát, utóbbiak a küküllőmenti mellett a hangulatában az alkalomhoz illő A tánc című koreográfiát mutatták be. Visszatérve a debreceni fellépéshez, előadás után egy 84 éves néni – gratulációja mellett – elárulta a fiataloknak a hosszú élet titkát, melyet most ezúton közreadunk: mosolyogva, vidáman kell élni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!