ERDON Helyi hírek

2010.10.15. 06:45

Átadták az Arad-Szeged földgázvezetéket

<p>Elkészült az Arad-Szeged közötti földgázvezeték, így mostantól megnyílt az út a Románia és Magyarország közötti földgázszállításra. A most átadott 109 km-es szakaszon évente 1,75 milliárd köbméter gázt szállítanak majd Magyarországról Romániába.</p>

A vezeték ugyanis egyelőre még csak egy irányba tudja továbbítani a gázt. De ahogy az átadón Günther Oettinger az EU energiaügyi biztos elmondta, az EU támogatja a közép-európai integrált gázhálózat kiépítését. Ennek első lépése az Arad-Szeged között húzódó gázvezeték átadása. A két szomszédos EU-tagország szállítórendszereinek összekötése elősegíti a nagyobb piaci egységet és versenyt, illetve növeli a régió energiaellátásának biztonságát.

Közép-Európa legnevesebb eseményének titulálta az átadó ünnepséget Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója. A mai átadás az első és példaértéket tekintve a legfontosabb lépés az egységes regionális gázpiac kialakításához vezető úton - mondta. Ahogy fogalmazott, a régió gázpiacai a mai napig teljesen el voltak zárva egymástól és gyakorlatilag csak nemzeti gázpiacról beszélhettünk, mert az országok közötti mindössze néhány összekötő vezeték gyakorlatilag csak az orosz gáz átvezetésére szolgált.

A földgáz esetében az egyetlen járható út a piaci integráció. Ahhoz, hogy verseny legyen, hatékony infrastruktúrát kell teremteni, ehhez beruházásra van szükség. A verseny fogja előmozdítani, hogy a fogyasztók biztonságosan és verseny áron jussanak gázhoz - mondta Hernádi Zsolt.

Az EERP (uniós) támogatással elsőként megvalósult gázprojekt az EU kiemelt szerepvállalását jelzi a közép-kelet európai energiainfrastruktúrák összekötésének fejlesztésében. Günther Oettinger elmondta, a tagországok aktívan támogatják a régiós gázprojektet. Nyolc hónappal ezelőtt 2,3 milliárd eurót különítettek el a gázenergetikai fejlesztéseket szolgáló beruházások támogatására és az egységes energiapiac megvalósítására, amelyet terveik szerint PPP konstrukcióban lehet majd megvalósítani.

Határon átnyúló gázvezeték, csanádpalotai mérőállomásának átadásán jelen volt Orbán Viktor magyar és Emil Boc román miniszterelnök is. Orbán Viktor elmondta, a Románia és Magyarország nélkül nincs közép-európai stabilitás, román magyar együttműködés nélkül nincs közép-európai politika.

A miniszterelnök beszédében elmondta: sok terv születik különböző szállítási vonalakra, hálózati és tározók építésére. Magyarország mindegyik lehetőség felé nyitott. "Ha úgy tetszik, miden tűzben tartunk legalább egy vasat. Illetve minden vas, ami a tűzben van, abból az egyik legalább a mienk" - tette hozzá. Orbán Viktor örül annak, hogy Romániával sikerült kialakítani egy közös energetikai együttműködési projektet, ahol nem csak jövőbeli szállítási útvonal latolgatások vannak, amelyik vagy egyik, vagy másik országot elkerüli, hanem olyan amelyben mind a két ország érdekelt lehet. Magyarország mindent meg fog tenni, hogy elnöksége alatt az unión belül is kiemelt fontosságú legyen az energetikai kérdés megoldása - mondta Orbán Viktor.

Az átadott vezetékszakaszt több hasonló kezdeményezés követi, hiszen már épül a horvát-magyar összekötő gázvezeték, illetve vizsgálják a magyar-szlovák vezetékkapcsolat kialakításának lehetőségét is, emellett most készül a magyar-szlovén összeköttetés megvalósíthatósági tanulmánya is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!