ERDON Helyi hírek

2010.10.07. 13:05

Shakespeare-monológok és megzenésített szonettek

<p>Vagyok, ami vagyok – I am that I am címmel egyedülló színházi előadásra kerül sor október 11-én, hétfőn 19 órától az Arcadia Bábszínházban, a Nagyváradi Ősz programsorozat keretében.</p>

Az előadás apropóján szervezett csütörtöki városházi sajtótájékoztatón Biró Rozália nagyváradi alpolgármester megfogalmazta: a Nagyváradi Ősz rendezvénysorozat utolsó eseménye „egyedülálló”, megvalósítóit pedig megilleti az önkormányzat, a közösség köszönete. „Kulturális értékeinket, művészeinket tekintve gazdag közösség a mienk, de nem mindig vagyunk kellően bölcsek ahhoz, hogy népszerűsítsük és megbecsüljük őket” – hangsúlyozta az alpolgármester.
 
Monológok, szonettek
 
A Vagyok, ami vagyok – I am that I am című előadás Shakespeare-monológok és megzenésített szonettek füzére. A zenei résznek külön története van: a nagyváradi Florian Chelu Madeva, a világon eddig egyedülálló módon, megvalósította az összes Shakespeare-szonett zenés feldolgozását. A negyedik ilyen CD bemutatójára ugyancsak a Nagyváradi Ősz keretében, a múlt héten került sor.
A hétfői előadásról Mátyás Zsolt Imre színművész, a Varázshegy Színházi Műhely vezetője beszélt. Húsz szonettet választottak ki, amelyekhez különböző monológokat illesztenek Shakespeare-drámákból (III. Richárd, Julius Caesar, Lear király stb.). Összetett képet szeretnének alkotni a nagy angol költőről és drámaíróról ezáltal: szonettjei révén megmutatni a könnyed, „fényes”, drámai hősei révén pedig a sötét oldalát. Az előadás többnyelvű: a szonetteket angol nyelven énekli majd a nagy-britanniai David Luke Michael Bryan, míg a monológokat magyarul hallhatjuk, láthatjuk Mátyás Zsolt Imre előadásában. Ugyanakkor kivetítőn magyar és román nyelvű szimultán feliratozás segíti majd, hogy mindenki teljes egészében megértse a darabot.
Mátyás Zsolt kiemelte: szeretnének ezúton is köszönetet mondani támogatóiknak, intézményeknek és magánszemélyeknek egyaránt, illetve partnereiknek (Csernák Bélának és a Posticumnak, valamint Marius Aronnak és az Arcadia Bábszínháznak) az előadás megvalósításában nyújtott segítségért.
A bemutatóra egy jegy 15 lejbe kerül, nyugdíjasok, diákok és egyetemisták 10 lejért válthatják meg azt váradi King Art üzletben (Fő utca 13. szám).
 
Az előadás megvalósítói
 
Forgatókönyv: M. Józsa Tímea, Mátyás Zsolt Imre
Díszlet: Janis Vasilatos
Közreműködnek: Mátyás Zsolt Imre (Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház); David Luke Michael Bryan (Nagy-Britannia) – ének; Florian Chelu Madeva – gitár; Mircia Covaci – fuvola; Alexandrina Chelu – ének, effektusok
Rendező: Mátyás Zsolt Imre
 
Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!