ERDON Helyi hírek

2010.10.20. 08:43

Se tej, se kifli, se alma

<p>Szatmár megye - Tavaly csak november második felében kezdték el kiszállítani a tejet és a kiflit a szatmárnémeti iskolákba. Idén több oka is van annak, hogy nem kapkodják el a dolgot.</p>

A tej és kifli program már tavaly sem működött gördülékenyen Szatmárnémetiben, de úgy tűnik, hogy idén is ugyanazokkal a problémákkal kell szembesülniük a polgármesteri hivataloknak. Albu Adrian, Szatmárnémeti alpolgármestere foglalkozik az üggyel augusztus végétől, de azon kérdésünkre, hogy mikor kaphatják meg a gyermekek a nekik járó tejet, kiflit és almát, még nem tudott konkrét dátumot mondani. „Nem kell ezeket egyszerre szállítani, így a tejet már várhatóan jövő héttől megkaphatják az iskolák” - részletezte Albu Adrian, hozzátéve, hogy a tejet egy Temes megyei településről szállítják majd Szatmár megyébe. A Simultan cég nyerte meg a licitet, és itt nem volt fellebbezés a döntés ellen.

Harc a kifliért

Nem így a kifli esetében, amelynél polgármesteri hivatal most várja az Óvásokat Elbíráló Országos Bizottság (CNSC) döntését. A bizottsághoz szerdán juttatják el a polgármesteri hivatal álláspontját, majd a törvényileg meghatározott határidőn belül megérkező válasz szerint kezdheti meg a nyertes cég a kiszállítást vagy kell újra kiírni a licitet. Amennyiben ez utóbbiról lesz szó, akkor további késésre lehet számítani a szatmárnémeti iskolákban és óvodákban. Az alma beszállítására kiírt licitet törölni kellett, mert a vonatkozó szabályozások értelmében változott az a pénzkeret, amelyet költhetnek rá. Az alpolgármester elmondta, hogy ezen a héten azt is megtudják majd, hogy az alma-licitet ki nyerte meg, és amennyiben nincsen óvás, annak az iskolákba való kiszállítását is megkezdhetik. Ha azonban a két eddigi jelentkező közül a vesztes óvást nyújt be, akkor itt is meghosszabbodhat a várakozási idő.
Tavaly november második felében indult meg — akkor is akadozva — a kiszállítás. Akkor is elmondták a városvezetők, hogy a felelőtlen és licit dokumentációt összeállítani sem tudó cégekkel volt a legtöbb gondjuk. Úgy tűnik, hogy ez idén sem változott. Ám ez az eset is iskolapéldája annak, hogy a jelenlegi közbeszerzési törvény nem eléggé kidolgozott, és nem nyújt túl sok lehetőséget azoknak, akik kiírják a közbeszerzési pályázatot.


Háttér

 
Az óvodások, elemi (I–IV. osztály) osztályok több mint hat éve szerepelnek a kormányprogramban, két éve csatolták hozzájuk az általános iskolás (V–VIII. osztályos) diákokat; idén áprilistól pedig az eddigi tej és kifli mellé bekerült az uzsonnaprogramba az alma is; a pályázni kívánó cégek szeptember 6-ig adhatták le ajánlataikat; tejre csaknem 1,1 millió lejt, almára 564 ezer lejt, míg kiflire (vagy zsemlére) 385 ezer lejt költhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!