ERDON Helyi hírek

2010.10.11. 13:08

Árokkarbantartási gondok Szalárdon

<p>Nagyvárad - A szalárdi Petőfi Sándor utcában közel tizenöt éve problémát jelent a vízelvezető árok nem megfelelő karbantartása. A polgármester türelemre inti az érintetteket, mondván ha lesz pénz, lesz árok is.</p>

Az elmúlt héten egy szalárdi olvasónk, a hetvenkilenc éves Tani Lajos kereste fel panaszával a szerkesztőségünket. Elmesélte, hogy a szalárdi Petőfi Sándor utcában lakik immár több mint ötven éve. Ekkor építette azt a két szobás vályogházat, mely a mai napig is otthonául szolgál. Mivel a család már szétszóródott, egyedül él a házban. Annak idején amikor építette, rendezett volt az utca. A házak előtti vízelvezető árkokat karban tartották a lakók, hiszen mindenki tudta, hogy ez a közös érdek. Már vagy tizenöt éve annak, hogy az utcába új szomszédok érkeztek, akik egyszerűen lebetonozták az előttük  lévő árkot és kocsifeljárót alakítottak ki. Azóta, főleg ha csapadékos az időjárás, áll a víz az árokban és nincs hova lefollyon az ereszekről a csapadék. Panaszosunk ennek tulajdonítja, hogy emiatt fellazult a talaj és a két kezi munkával felépített vályogház falai megrepedeztek. Az önkormányzat írásban tudatta, hogy a 515/2002-es törvény értelmében minden lakónak kötelessége a maga háza előtt karban tartani az árkot. Tani Lajos meg is mutatta a szóban forgó felszólítást, miszerint aki nem teljesíti ezt 50 és 1000 lej közötti összegre büntethető. Hiába van hasonló törvény, ha hiányzik a végrehajtás, azaz senki sem ellenőrzi a papíron szereplő kötelezettség betartását.

Türelem...

A probléma megoldásának reményében felkerestük Nagy Miklós polgármestert is, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre. Elmondta: tud Tani bácsi gondjáról, ami az összes lakó közös problémája a Petőfi utcában. A vízelvezető árkokat senki nem tartotta karban, így azok már régóta nem töltik be funkciójukat. Az önkormányzat küldött már ki felszólítást, de a bírságok kiszabását illetően be kell tartani a törvény által szabott előírásokat, azaz az első felszólítás után bizonyos idő elteltével, újabb felszólítást kell kiküldeni. Csak többszörös felszólítás után lehet büntetést kiszabni. Az önkormányzat számos pályázattal rendelkezik, ezek között van olyan is, melynek eredményeként nem csak az utca csatornázását, hanem a leaszfaltozását is megvalósítanák. Türelemre inti az érintetteket, hiszen a gazdasági válság miatt a pályázatok elakadtak, az önkormányzatoknak pedig már a létezéshez sincs pénzük.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!