ERDON Helyi hírek

2010.10.01. 11:26

Érmellékiek tájháztalálkozón, Kiskőrösön

<p>Bihar megye - Tóth Imre, és felesége, Tóth Tünde az érkörtvélyesi, illetve dr.Kéri Gáspár a gálospetri tájház vezetőiként vettek részt a Magyar Tájházszövetség kiskőrösi tájháztalálkozóján.</p>

Szeptember utolsó hétvégéjén tartották meg a Magyar Tájházszövetség VIII. Országos Találkozóját, Kiskőrösön (Bács–Kiskun megye). Részt vett a találkozón Tóth Imre Zoltán ny.matematika tanár és felesége, Tóth Tünde, akik az érkörtvélyesi, illetve dr.Kéri Gáspár székelyhídi fogorvos, a gálospetri tájház létrehozói, akik 2005 óta tagjai a szövetségnek. A tagság azzal jár, hogy meghívót kapnak a szövetség tevékenységeire, üléseire, és a Magyarország különböző tájain évente megrendezett országos találkozóira.

Az év tájháza

Az idei találkozó Kiskőrösön és környékén zajlott le, témája pedig: „A felemelő XIX. század lenyomata a tájházakban. Egyéniségek és dinasztiák a paraszti közösségekben.” Az első nap a szakmaiság jegyében telt a kiskőrösi Polgármesteri Hivatal dísztermében, ahol köszöntőt mondott Domonyi László polgármester, dr.Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, és dr.Bereczki Ibolya, a Magyar Tájházak Szövetségének elnöke. Következett „Az év tájháza” díj átadása, melyet most a csökmői tájház nyert el. Az ünnepség után előadások hangzottak el, majd sajtótájékoztató volt.

Tanulmányi kirándulás

Aznap délután a Nemzeti jelképeink és a paraszti polgárosodás tárgyai című vándorkiállítás megnyitójára, este pedig az 1989–ben alapított Boranal Kft.–nél borkóstolóra, a Szlovák Tájháznál pedig közös vacsorára került sor. Másnap a találkozó résztvevői tanulmányi kiránduláson vehettek részt, melynek útvonala: Kiskőrösi Közúti Gyűjtemény; Hartai Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház, Német Nemzetiségi Tájház; Dunapataji Tájház; Dunavecsei Tájház; Szalkszentmártoni Petőfi Emlékmúzeum. A sok emlékezetes élményt nyújtó találkozó vacsorával ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!