ERDON Helyi hírek

2010.10.04. 09:56

Patthelyzet a homlokzatfelújítás körül

<p>Bihar megye - Noha a közigazgatási bíróság harminc napon belül ítéletet kellene hozzon, mégis elképzelhető az, hogy hosszabb ideig patthelyzet áll majd fenn a homlokzatfelújítási illetékről szóló nagyváradi helyi tanácsi határozat ügyében.</p>

A Bihar Megyei Prefektúra a múlt héten a közigazgatási bíróságon támadta meg a nagyváradi helyi tanács homlokzatfelújítási illetékre vonatkozó 705. számú határozatát. Florin Ardelean a prefektúra szóvivője lapunknak a kérdésére, hogy miért nem jelezték korábban jogi aggályaikat a városi határozattal kapcsolatban, elmondta, hogy ugyan a határozatot már korábban elfogadták, de csak most kezdték meg annak gyakorlatba ültetését, melynek nyomán hirtelen többszáz bejelentés érkezett a lakosság részéről. Hozzátette, hogy nincs előírva semmilyen határidő, amíg a prefektúra megtámadhat egy határozatot. Ardelean kifejtette: „az általunk megtámadott határozat sérti a 422/2001 számú törvényt és a 2314 számú, a műemlékekre vonatkozó miniszteri rendeletet. Továbá a a prefektúra nem érvényteleníthet, csupán csak felfüggeszthet határozatokat. Egy határozatot csak a bíróság tud érvényteleníteni.” A szóvivő hozzátette, hogy a prefektúra csak a 705. számú határozatot támadta meg, valamint azokat, amelyek ebből a határozatból következnek. Végezetül pedig aláhúzta: „mi nem gátoltunk meg semmit, úgy, ahogy ezt Bolojan polgármester állítja. Nekik nincs más dolguk, mint a következő tanácsülésen előterjeszteni egy másik határozatjavaslatot, mely tiszteletben tartja a törvényt, és akkor mindent lehet alkalmazni tovább.”

 
Nem volt figyelmeztetés
 
Biró Rozália Nagyvárad alpolgármestere lapunknak azt nyilatkozta, hogy mivel az ügy a közigazgatási bíróságra került, ezért fel kell függeszteni minden ehhez kapcsolódó határozat alkalmazását. „A probléma csak az, hogy a közigazgatási bíróság harminc napon belül kellene ítéletet hozzon, csakhogy vannak más ügyeink is, amelyek már legalább egy éve lógnak a levegőben” - mondta Biró Rozália. Az új helyzet miatt Biró Rozália szerint újra pontosan fel kell mérni a helyzetet a homlokzatfelújítási intézkedéscsomaggal kapcsolatban, ami a jogi problémák mellett szociális kérdéseket is felvet. Éppen ezért az RMDSZ frakció kezdeményezni fogja azt, hogy a 2010-es évre az eredetileg megszabott homlokzatfelújítási illetéknek maximum csak a felét kelljen kifizetni, továbbá megoldást kell találni azoknak a kisnyugdíjasoknak a helyzetére is, akiknek nincs elsőfokú hozzátartozójuk, és akiknek nincs pénzük kifizetni ezt az illetéket. „Javaslatunk az, hogy nekik vagy ne kelljen kifizetni ezt az illetéket, vagy pedig több éves lejáratú kedvezményes kölcsönt nyújtanánk nekik.” Végezetül Biró Rozália bejelentette, hogy a következő hetekben az RMDSZ nagyváradi, Sas-palotabeli székházában heti két alkalommal ügyfélfogadást tartanak a lakosság részére kifejezetten csak a homlokzatfelújítási intézkedéscsomaggal kapcsolatban, annak érdekében, hogy tisztázzák a felmerülő félreértéseket. Arra akérdésünkre, hogy a prefektúra korábban figyelmeztette-e a váradi önkormányzatot arra, hogy a határozat törvényellenes, Biró Rozália azt válaszolta, hogy tudomása szerint múlt péntekig ilyen ajánlás nem érkezett a prefektúrától.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!