ERDON Helyi hírek

2010.10.14. 15:14

Művészeti minimetropolisz kortársaknak

<p>Nagyvárad - Új helyszínen folytatódik a nyári szünet után a Visual Kontakt kortárs művészeti kiállítás-sorozat. A „minimetropoliszt” a nagyváradi Albacului/Martinovits Ignác utcán találhatjuk meg. Érdemes felkeresni.</p>

Két fiatal művész, Andrei Ciurdărescu Torre és Gabriel Miloia szervezésében új helyszínen folytatódik a Visual Kontakt elnevezésű kortárs képzőművészeti kiállítás-sorozat és műhely. A szerda esti tárlatnyitóra már az új székhelyen kerülhetett sor az Albacului/Martinovits Ignác utcában, barátságos környezetben. A költözés okairól Gabriel Miloiatól érdeklődtünk, aki lapunknak elmondta: egy olyan „minimetropoliszt” kívántak létrehozni, mely jelképezi mindazt, amit a Visual Kontakt jelent. A székhely a művészek és a közönség közötti természetes párbeszéd otthona kíván lenni, magyarázta Gabriel Miloia. A programfüzetben szereplő találó megfogalmazás szerint: a ház szerepe helyettesíteni az etikett hidegét és az értelmiségi körökben uralkodó autoritást az otthon melegével. Ennek jegyében zajlott le a szerda esti tárlatnyitó is, melyen a szervezők mellőztek minden általános formalitást, és helyette közvetlenül elbeszélgettek, nem csak a Visual Kontakt törzsközönségével, hanem minden érdeklődővel.
 

A Piros kanapé


A szerdai rendhagyó tárlat A piros kanapé címet kapta és a szászvásári születésű Andrei Ciurdărescu Torre nevéhez kapcsolódik. A fiatal művész különleges vizuális élményt teremtő alkotásait már ismerheti a váradi közönség, hiszen tavaly a Posticumban, szintén a Visual Kontakt keretében szerveztek egyéni kiállítást műveiből. A mostani tárlat központi eleme a címben szereplő piros kanapé, melyet a látogató az egyik kiállítóteremben találhatott meg, szemben annak megfestett másával. A falakon mozaikszerű képek – mint valamilyen régi emlékképek – teszik teljessé a szemlélő elé táruló látványt. A másik kiállítóteremben szintén mozaikszerű hatást keltő alkotásokat tekinthettünk meg. Mint ahogy a művésszel való beszélgetés során kiderült a piros kanapé egy olyan projekt, amelyek egy tárgy hatását szeretné bemutatni a környezetére. A művek összefüggéstelen rendszert alkotnak, így elkerülik a közvetelen elemzés lehetőségét. Maga a projekt két különálló részre osztható: az első az intim szférára, míg a második a közterületre vonatkozik. Fontos elem a már említett piros kanapé mellett a hindenburg motivum, mely egy tökéletességhez közel álló dolgot jelképez, ami egy pillanat alatt elillan.

A fülke


Gabriel Miloia felhívta a figyelmünket arra a ház udvarán található fülkére is, mely egy országos projekt része. További két hasonló létesítmény található eddig az országban, egy Temesváron egy pedig Kolozsváron. A fülke a művészeti galéria modern változata, melyet közterületeken állítanak ki különböző művészeti tartalommal. 2011. április 30-ig ezekben a fülkékben tizenkét művész egy-egy munkáját állítják ki. A tárlatot, illetve a fülkét délutánonként lehet megtekinteni a Visual Kontakt Albacului/Martinovits Ignác 54. szám alatti székhelyén (a Szent Margit/ 22. Decembrie tér közelében).

Mészáros Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!