ERDON Helyi hírek

2010.10.19. 12:35

Munkálatok a Sebes-Körös partján

<p>Nagyváradnál a Sebes-Körös több szakaszán partrendezési munkálatolat folytat a Körösök Vízügyi Igazgatósága és a helyi polgármesteri hivatal.</p>

A két intézmény vezetője Pásztor Sándor igazgató és Ilie Bolojan polgármester kedden a sajtó munkatársaival látogattak ki a munkálatok helyszíneire. A Szent Lálszó híd és az attól Nyugatra elhelyezkedő gyalogos híd között a folyó medrében dolgoztak a kotrógépek. „Ezen a szakszon már több mint ezer tonna terméskő lett behordva. A parti sétányt meg kellett emeljük egy kicsit, mert olyan nagy vízingadozások voltak, hogy nem szeretnénk oda jutni, hogy miután kitesszük a padokat, elöntse a víz a sétányt” - magyarázta Pásztor, aki elmondta, hogy a munkálatokkal eljutottak a Szent László hídig, ahol a fákat kikerülve vezetik fel a sétányt a híd szintjéig. Most következik a sétány lesimítása és leaszfaltozása, és a támfal elkészítése. „Mi remélhetőleg december elejére végzünk ezzel a munkálattal, és a polgármesteri hivatallal kötött protokollum értelmében a hivatal tavasszal kihelyezi a padokat, a szemetesládákat, és befüvesíti a sétány bizonyos részeit. Reményeink szerint áprilisban teljesen átadjuk ezt a szakaszt” - tájékoztatott Pásztor. A szóban forgó partszakasz felújítására a vízügy 3 millió hatszázezer lejt költ, a polgármesteri hivatal része elhanyagolható lesz ezzel az összeggel összehasonlítva. Ugyanezen szakasz bal partján már elkészültek a felújítási tervek, de mivel ott gondok vannak a szennyvízelvezetésel, ezért a polgármesteri hivatal először ezt a problémát kell megoldja. „Addig is elkezdjük a Baross/Dacia híd alatti partszakaszt kiépíteni. A Gojdu Liceum előtti sétánnyal kezdünk, és amennyiben sikerül pénzt lobbizni, akkor a túloldalon is megkezdjük a munkálatokat ” - mondta Pásztor. Az igazgató jelezte, hogy az Ezredévi Emléktér partszakaszánál a fák mögött alakítanak ki sétányt úgy, hogy egyetlen fát sem vágnak ki.
 
Munkálatok
 
A helyszíni sajtótájékoztatón Ilie Bolojan megjegyezte, hogy a Decebal és a Densusianu hidak közötti partszakaszon mindkét oldalon a Luxten cég végzi a közvilágítási munkálatokat, melyeket november végéig kell befejezzenek. Ezt követően kihelyezik a padokat és a szemétkukákat. Itt a vízügy mát kihelyezte a korlátokat és a balparton is jórészt már leaszfaltozták a töltést, illetve a korlát melletti sétányt. Bolojan elárulta azt is, hogy a polgármesteri hivatal a jövő héttől várja az ajánlatokat a Szent László tér melletti volt terasz helyén kialakítanó étterem, illetve az Ezredévi Emléktéren a lebontott élelmiszeregységek helyén kialakítandó büfék megépítésére.
 
Ökologizálás
 
A Sebes-Körös partjának harmadik nagyszabású munkálatai a város nyugati határán túl folynak, ahonnan a Vízügyi Igazgatóság már az év eleje óta hordja el az ott már a hatvan évek óta, a Rogerius negyed építése óta felgyűlt szemetet és törmeléket. „Eddig már mintegy hatszáz tonna szemetet hordtunk el onnan a szeméttelepre, az egész térséget új földdel töltöttük fel, a medret természetbarát módon leszabályoztuk és kiépítettük a medret. Célunk az, hogy a rogeiursbelieknek természetbarát környezetet biztosítsunk a Körös-parton. Az itteni partrendezési munkálatok költségei évi három millió lej körül vannak, de célunk a határig megcsinálmi a  Körös partot”,  jelentette ki Pásztor Sándor, hozzátéve, hogy ezt amunkálatot kizárólag a Vízügyi Igazgatóság végzi.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!