ERDON Helyi hírek

2010.10.11. 12:12

Michael Haydn est

<p>Nagyvárad - Vasárnap este a nagyváradi bazilikában Thurzó Zoltán zongoraművész szervezésében Michael Haydn emlékének adózó koncertet tartottak.</p>

Az esten a templomot megtöltő hallgatóság előtt hét hangszeres szólista valamint négy énekművész lépett fel. Közreműködött a Nagyváradi Állami Egyetem Zene tanszékének Cores kórusa Evanthia Marta karnagy vezényletével. A műsor első és talán legszebben előadott műsorszáma Michael Haydn IV. F-dúr hegedűre és brácsára írt háromtételes Szonátája (Bécs, 1788) volt. Oláh Boglárka és Thurzó Sándor József igen kifejezően mintázták meg a későbarokk alkotás dallamíveit. Az igaz, hogy a kompozíciót egy kisebb teremben kellett volna előadni, mert a bazilika akusztikailag nem alkalmas ilyen művek előadására. Ezt követően csendült fel az Ave Regine Coelorum (Üdvözlégy mennyek királynője). Az 1770 március 23-án komponált alkotást két szólista: Tasnádi Ferencz - mélybariton, valamint Thurzó Sándor József - brácsa szólaltatta meg négy hangszeres kíséretével: Tokaji Ágnes hegedű, Nistor Mioara brácsa, dr. Marcu Ágnes gordonka és Thurzó Zoltán zongora. Tasnádi Ferencz ezúttal is igen megnyerő dallamívekkel adta elő a stilo moderno stílusában fogant, áhitatot keltő szólamát, amelyet kiegészített Thurzó Sándor József nemes íveket feltáró brácsaszólama.

Zsoltárok

Végezetül Vesperae pro Festo Sancti Innocentium (vecsernye, azaz esti dícséret Szent Ince tiszteletére, 1793). A mű javarésze zsoltárokra épül, így a 110. zsoltár: Azt mondta az Úr..., a 111.:Szívem mélyéről dicsőitem az Urat, 112. zsoltár: Boldog ember, aki féli az Urat, a 130. zsoltár: A mélységből kiáltok Uram, a 132. zsoltár: Emlékezz Uram kegyesen Dávidra valamint a Himnusz és befejezésül a Magasztalja az én lelkem az Urat (Lukács I. 46-55). A közreműködők: Thurzó Zoltán zongora, Jecu Georgiana szoprán, Tímár Kinga szoprán valamint Kutasi Judit mezzoszoprán voltak. A Cores kamarakórus is hozzájárult az est sikeréhez. A legmegnyerőb teljesítményt Kutasi Izabella mezzosopránja nyújtotta, ő avatta élvezetessé az általa megszólaltatott művet, megteremtve a kívánt áhitatot. Thurzó Zoltán zongorakísérete igen jól alkalmazkodott a megfelelő hangzás feltárásához. Az elhangzott kompozíciók egyike sem Váradon keletkezett, ezek a kompozíciók már előlegezik a bécsi klasszicizmus  stílusát. Mozart is nagy elismeréssel szólt Michael Haydn művészetéről, hiszen őt tartotta a legjobb egyházi szerzőnek abban az időben. A népes hallgatáság nagy tapssal jutalmazta az előadók rangos produkcióját. Október 13-án este a nagyváradi Barátok templomában Wenzel Pichl kompozícióiból nyújtanak ízelitőt.

Tuduka Oszkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!