ERDON Helyi hírek

2010.10.26. 14:40

MAFF: kevés pénzből nagyot álmodni

<p>Nagyvárad - Szerdán kezdődik és vasárnapig tart az animáció világnapja köré épülő Metrion Animációs Filmfesztivál (MAFF). A szervezők a szűkös költségvetés ellenére igyekeztek tartalmas programot összeállítani.</p>

Az október 27 és 31 között szervezett Metrion Animációs Filmfesztivál (MAFF) programjáról és céljáról, valamint a szerevezés hátteréről kedd délben tájékoztatott Balázs Zoltán és Németh László a Metrion Egyesület képviselői, valamint Szabó Attila, a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület (PIHE) munkatársa. A rendezvény gyökerei 2006-ra nyúlnak vissza, amikor első ízben szerveztek az animáció világnapja köré programot. Fesztiváljellegét 2008-ban kapta, azóta egyre terebélyesedik úgy a meghívottak mint a résztvevők számát illetően. Hiába nőtte ki magát immáron nemzetközi fesztivállá, az önkormányzat még csak egy szimbolikus összeggel sem támogatja a fiatalok kezdeményezését. Mindezek ellenére az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság, a Bihar Megyei Ifjúsági Igazgatóság és a Szülőföld Alap, illetve több szponzor finanszírozásával idén sem marad el a sok fiatal által már várva várt MAFF.  A fesztivál büdzséje egyébként körülbelül 4500 lej (a nem pénzbeli támogatásokat is beleszámítva pedig körülbelül 6000 lej). 

Bábel tornya


Az idei téma a bibliai Bábel tornya, melyre a romániaiak mellett magyarországi, lengyelországi, svédországi, portugáliai, szerbiai, spanyolországi, franciaországi, indiai és jamaicai pályamunkák is érkeztek. A pályázók ihletforrásként felhasználhatták Demeter Szilárd azonos című szövegét. Azért pont erre a témára esett a választás, mert tükrözi azt a nyelvi sokszínűséget, ami a Kárpát-medencét jellemzi. A vizuális művészet egy olyan egységes kifejező eszköz, mellyel minden nemzetiség nyelvtől függetlenül megértheti egymást, magyarázta Balázs Zoltán, a fesztivál egyik szervezője. Idén első alkalommal plakátpályázatot is hirdettek ugyanezzel a témával, melyre több mint száz alkotás érkezett. A legjobbakat a Megyei Könyvtár második emeletén állítják ki (a kiállításmegnyitóra  szerdán 17 óra 30 perckor kerül sor). Németh László elmondta: erős a mezőny a pályázaton, ami annak is betudható, hogy jelentős pénznyereményt lehet nyerni. A nemzetközi zsűri által legjobbnak ítélt plakátot 1500 lejjel, az animációt pedig 3000 lejjel jutalmazzák.

A program


A MAFF hivatalos megnyitójára szerdán 19 órától kerül sor a nagyváradi Szabadság Moziban. A szervezők az idén is mellőzik a hivatalos formákat, ezért megnyitóbeszéd helyett egy érdekes zenei performansz-szal kezdődik a fesztivál a Sotto Voce férfikórus és egy VJ Jump közreműködésével. Az öt nap alatt lesznek filmvetítések, koncertek, gyermekeknek szóló kézműves műhelyek és más izgalmas kiegészítő programok egyaránt. Érdekesnek ígérkezik a lengyel tematikus nap valamint a kifejezetten gyermek-animációknak szentelt nap. Szombaton lesz a Bábel tornya nap, amikor is a pályázatra érkezett filmeket vetítik majd le. Szabó Attila felhívta a figyelmet, hogy több mint hetven külföldi meghívottat várnak az idei MAFF-ra. Az első és az utolsó napon való részvétel ingyenes, míg az e közötti időszakban egy napijegy 10 lejbe, a három napra szóló jegy pedig 20 lejbe kerül.    
Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!