ERDON Helyi hírek

2010.10.19. 10:37

Lelki kényszerből jött művek

<p>Nagyvárad - Hétfő délután Tolvaj Panna debreceni festőművész és Daniel Tărăsie bihari szobrászművész, a 2009. évi freshARTpályázat győzteseinek alkotásaiból nyílt kiállítás a nagyváradi Fő utcai galériában.</p>

Az érdeklődőket Angela Lupşea, a Bihar Megyei Képzőművészek Egyesületének jogtanácsosa üdvözölte, aki arra hívta fel a figyelmet: két évvel ezelőtt döntöttek úgy a nagyváradi és a debreceni önkormányzatok, hogy közös pályázati lehetőséggel támogatják a két megyeközpontban tevékenykedő fiatal alkotókat. Ugyanakkor köszönetet mondott Bokor Ágotának, a váradi Polgármesteri Hivatal munkatársának a mostani kiállítás megszervezésében játszott főszerepéért. Biró Rozália alpolgármester a díjnyertes művészek életútját ismertette röviden.
Tolvaj Panna festőművész 1974-ben született Kisvárdán és ott végezte általános és középiskolai tanulmányait. 1997-ben a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola rajz-földrajz szakán szerzett diplomát, majd 2000-ben a Debreceni Egyetem földrajz szakát is elvégezte. Kezdeti sikereit a fotózás alapozta meg, 2007 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Az utóbbi években alakította ki egyéni színvilágú festészetét, műveit egyéni és csoportos tárlatkon mutatja be.
Daniel Tărăsie Belényesen született 1975-ben. Iskolai tanulmányait Vaskohszikláson kezdte, majd a váradi Művészeti Líceumban folytatta és a Nagyváradi Egyetem Képzőművészeti Karának szobrászati szakán fejezte be. Alkotói tehetségét hazai és külföldi táborokban fejlesztette tovább. Előszeretettel alkalmazza a fa és a kő elemeket, mivel úgy gondolja, hogy ezekkel az anyagokkal teljes mértékben ki tudja fejezni önmagát.
 
Őszinte munkák
 
Bocsi Szabolcs, a debreceni Művelődési Központ aligazgatója úgy vélte: napjaink változó és felgyorsult világában, amikor különböző stílusok és korszakok váltják egymást, fontos, hogy a művészi látásmód fiatalos és friss lendületet kapjon az ifjú alkotóművészek közreműködése által. Dr. Ramona Novicov műkritikus meglátásában bátorítani kell a fiatal képzőművészeket, ezért figyelemre méltó a két önkormányzat ezen szándéka. Aurel Roşu egyesületi vezető, a pályaműveket elbíráló zsűri elnöke hangsúlyozta: a kiállítás és a pályázati lehetőség óriási segítség és motiváció a fiatalok számára, ezért nem érti, hogy miért nem jelentkeztek többen közülük. Dinamikusabbak és bátrabbak kellene legyenek, mert a közönséggel és a társakkal való közvetlen kapcsolat során derül ki igazán, hogy milyen úton haladnak. Jakobovits Miklós képzőművész elmondta: a győztesek kiválasztásakor a zsűri tagjai arra helyezték a hangsúlyt, hogy őszinték legyenek a munkák, és "lelki kényszerből jöjjenek", mert lényeges, hogy egy művész kitartson eredeti énje mellett.
Az ingyenes kiállítás október 29-ig tekinthető meg, hétköznaponként 10-18 óra között.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!