ERDON Helyi hírek

2010.10.22. 10:53

Kínában készült Románia

<p>Nagyvárad - Csütörtök délután Romania made in China (Kínában készült Románia) címmel csoportos kiállítás nyílt a nagyvárad-velencei Konstant magángalériában. November 26-ig látogatható az ingyenes tárlat.</p>

Csütörtök délután Kínában készült Románia címmel Teodora Bicescu, Constantin Costea, Remus Ilisie Florian, Jedlicska Zoltán és Kapás Sára alkotásaiból nyílt csoportos kiállítás a Templom téri Konstant magángalériában. Cosmin Năsui, a tárlat kurátora szerint a Made in China szavak hozzátartoznak az utóbbi évtizedek romániai valóságához, függetlenül attól, hogy a szocializmusról vagy a kapitalizmusról beszélünk. Számos mindennapos használati tárgy és fogyasztási cikk az ázsiai országból ered, így nálunk senki sem csodálkozik azon, hogy a hegyezők, tolltartók, ceruzák, vonalzók, porcelánok, szobrocskák, tréningruhák stb. mellett a Kínából származó piros-sárga-kék zászló vagy Románia-térkép is hozzátartozik mioritikus térségünk világához. "A szuperhatalom által kinált allegória teljes, így nyugodtan állíthatjuk, hogy Romániának nagy része Kínában készült. A kiállítók tulajdonképpen ezt ismerik el vizuálisan, s jelenítik meg a művészetükben installációk, festmények vagy multimédiás eszközök révén", vélekedett a szakember.
 
Csau-cetung
 
Kapás Sára, az Ady Endre Középiskola rajztanárnője három digitális képpel készült. Az elsőnek Andy Warhol híres Mao Ce-tung portréi képezik az alapját. Az oktató azonban Ceauşescu-képekkel helyettesítette ezeket, arra utalva, hogy megitélésében a kínai világ sokszor másol és hamisít, olcsó megoldásokra törekszik. A másik képen a "Román Nagy Fal" látható, rajta a kommunista diktátor képével, alatta a messenger-es (internetes kommunikációs mód) BRB felirattal (a rögtön visszajövök elköszönés angol nyelvű rövidése). A legviccesebb talán a harmadik montázs, melyen ismét Ceauşescu tünik fel, ezúttal tornászruhában, amint éppen ugrik. "Egyfajta játéknak, kisérletezésnek szántam a munkáimat, a Csau-cetung elnevezés mindent elmond", nyilatkozta az erdon.ro-nak az oktató.
Jedlicska Zoltán képzőművész honlapunknak elmondta: bár a téma adott volt, egyedi módon reflektálhattak rá. Ő egy piros-sárga-kék színű ping-pong ütőt talált ki (a kínaiak profik ebben a sportágban), melyhez egy asztalitenisz labda van kötve, rajta Románia Szocialista Köztársaság címerével. A másik alkotásán a bukaresti Nép Házát montírozta egy lapra, eléje pedig három kínai karatefigurát festett, az agresszívitás szimbólumaiként.
Az alkotások november 26-ig tekinthetőek meg.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!