ERDON Helyi hírek

2010.10.06. 09:34

Kiállítás Ruzicskay György Toldi- rajzsorozatából

<p>Nagyvárad - A Tibor Ernő Galéria, a Ruzicskay György Közalapítvány, a Sapientia Varadiensis Alapítvány, a BINCISZ és a Szarvasért Közalapítvány szeretettel meghívja önt és barátait a Ruzicskay György Toldi- rajzsorozata című kiállítás megnyitójára és könyvbemutatóra a Művelődés Hete - Tanulás Ünnepe 2010. rendezvénysorozat keretében.</p>

Az esemény támogatója: Nagyvárad és Szarvas Város Önkormányzata valamint a Communitas Alapítvány. Helyszín: Tibor Ernő Galéria, Nagyvárad, Kanonok sor 11. szám.
A megnyitóra 2010. október 15. (péntek) 17 órától kerül sor. Köszöntőt mond: Dr. Fleisz János, elnök
és Mihaleczné Kovács Mária, elnök. A kiállítást megnyitja: Dr. Reszkető Péter kuratóriumi elnök. Közreműködik: Dr. Kutas Ferenc Mocskonyi Sára.

A festőművészről

Ruzicskay György festőművész (1896-1993) Munkácsy-díjas, Kiváló- és Érdemes Művész, Szarvas város szülötte. Nagyváradon 1918-ban kezdte művészi pályáját, ekkor vette fel a Ruzicskay művésznevet. (Eredeti neve: Ruzicska György.) Tanulmányait Münchenben kezdte, de tanult és alkotott Hollandiában,
Franciaországban, Olaszországban, az USA-ban és Kanadában is. 1960-ban szülővárosa az
Erzsébet-ligetben alkotóházat bocsátott rendelkezésére, így attól kezdve nyarait ott töltötte.
Szarvas – Budapest – Párizs háromszögben élt és alkotott.
Ruzicskay György a szarvasi szegénynegyedből indulva kemény munkával teljesítette ki
tehetségét, s lett világhírű festőművész. Szinte az egész XX. századot átölelő munkásságát
az értékcentrikus életvitel, a haladás iránti vágy és az élet értelmének kutatása töltötte ki.
Ars poeticáját így határozta meg: „A valóságból, a természetből indultam ki; különböző
stílusfokozatokat alakítottam ki, de mindenkor az élet, a mozgás festője vagyok, szándékom
az expresszív realizmus intim és monumentális értelemben.” Könyv alakban megjelent művei: Szerelemkereső (Nagyvárad, 1935; 1945; Békéscsaba, 1986.); Világosság felé (Nagyvárad, 1936); Liszt-album (Budapest, 1938); Tessedik Sámuel élete (Szarvas, 1970; Albertirsa, 1992); Fantasztikus utazás I. (Budapest, 1978); A gyulai vár krónikája (Budapest-Gyula, 1981); Amon Hertwebecht (Szarvas-Kecskemét, 1982); Fantasztikus utazás II. (Szarvas-Békéscsaba, 1983). Ruzicskay György ‘Toldi’ rajzsorozata a hagyatékban maradt fenn. Támogatók segítségével adták ki, Arany János elbeszélő költeményével, a köz javára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!