ERDON Helyi hírek

2010.10.17. 18:07

Újabb házakat adtak át a pelbárthidi cigánysoron

<p>Bihar megye - A tavaly ősszel avatott öt után vasárnap délelőtt újabb két házat adtak át Pelbárthidán, melyekbe négy cigánycsalád költözhet be. A lakásokat a Teréz anya Alapítvány támogatásával építették.</p>

Az ENSZ 1992–ben a szegénység elleni kűzdelem világnapjának nyílvánította október 17.–ét. Bár nem ez adta az alkalmat, de „összevágott” azzal, hogy vasárnap délelőtt a Teréz anya Alapítvány támogatásával felépült lakásokat adtak át a Paptamási községhez tartozó Pelbárthidán. Éppen egy éve ugyanott már átadtak öt házat – egy–egy házban két–két család foglalhat el családonként két, egy földszinti, és egy tetőtéri helyiséget, berendezve ággyal, martacokkal, ágyneművel, spórral, asztallal, székekkel, edényekkel, takarítószerekkel. Az ünnepségen Szűcs Ferenc polgármester köszöntötte a megjelenteket, közöttük a hollandiai támogatókat, illetve Szabó Ödönt, az RMDSZ megyei ügyvezetőjét. Legszámosabban „természetesen” a barackvirág színű házsor lakói voltak, soraikban rengeteg gyerekkel, mintegy bizonyítva, az utca bővítése bármikor folytatódhat...
 
Megbecsülni az ajándékot
 
A polgármester megköszönte a támogatóknak, hogy segítenek a községben lévő szociális gondokat enyhíteni. Ugyanezt tette Szabó Ödön is, kiegészítve azzal, hogy azt az ajándékot, amit a hollandiaiak a saját forrásaikból előteremtve adtak, meg kell becsülni, úgy élni vele a továbbiakban, ahogyan azt elvárják, a szebb jövő lehetőségével meg az utódoknak. A Teréz anya Alaptívány már számos településen épített házakat a rászorulóknak, ezek átadásán jelen szokott lenni annak elnöke, Mimy Meuleman is. Most más elfoglaltság miatt távol maradt, lánya, Cathja Nagy–Meuleman az elnök nevében szóló Theo Hendriksen szavait fordította, melyek arról szóltak, hogy igyekszenek segíteni a romániai rászorulók életminőségének javításában, és arra kérte a helyhatóságo(ka)t, ebben továbbra is legyen(ek) partner(ek).
 
Ünnepséghez sütemény
 
A továbbiakban Szűcs Ferenc, Szabó Ödön, illetve Theo Hendriksen vágták át a román és holland nemzeti színű szalagokat, a sorban első lakrészt pedig Tomos Andrian és Szabó Erzsébet Andrea, illetve a fiatal pár 6 apró gyereke foglalta el. Cathja Nagy–Meuleman közben kérdésünkre elmondta: az ünnepségen megjelent hollandiaiak anyagiakkal járultak hozzá az építkezéshez, illetve adományokat gyűjtöttek, a kivitelezésen pedig olyan hollandiai szakmunkástanulók is dolgoztak, akiknek ez szakmai gyakorlati időnek számított. Mostantól a lakóknak kötelességük rendben tartani lakásaikat, illetve azok körül gazdálkodni. Azt is megtudtuk, hogy a most átadott házaknak tulajdonképpen Nagyváradon kellett volna felépülni, minden engedélyük is megvolt, ám a bürokrácia útvesztőiben mégis „eltévedt” az ügy, így a fogadásukra készségesebb Paptamási községbe mentek. Az ünnepség végén pár virágcsokor is előkerült a hollandiaiak számára, akik cukrászsüteménnyel, üdítővel kínálták a megjelenteket.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!