ERDON Helyi hírek

2010.10.05. 14:08

Újabb díszdoktora van a Nagyváradi Egyetemnek

<p>Nagyvárad - A Pedagógusok Világnapja alkalmából kedden a Nagyváradi Egyetem nagytermében az intézmény díszdoktorává avatták dr. Anton Hadăr kutató mérnököt, a Bukaresti Műszaki Egyetem professzorát.</p>

Az ünnepséget megelőzően dr. Anton Hadăr kutató mérnök, egyetemi professzor egy sajtótájékoztató keretében ismertette nézeteit, különböző aktuális ügyekkel kapcsolatos véleményét. Kifejtette: folyamatos kapcsolatban áll a Nagyváradi Egyetem oktatóival, többjükkel a Parlamentben is együttműködött az elmúlt években (például Ioan Manggal, Paul Magheruval, Petru Filippel és Ioan Mintaşsal). Szintén jó viszonyt ápol Gheorghe Ionescuval, az állami egyetem szakszervezeti vezetőjével, akivel a tanügyi törvénytervezetről szokott egyeztetni. Az Alma Mater Országos Szakszervezetek Föderációjának elnökeként elmondta: nem vesznek részt a többi tanügyi szindikátus által szervezett tüntetéseken, mivel nehezményezik, hogy a különböző érdekképviseletek nem tudtak megegyezni abban, hogy ugyanazon a napon és egy helyszínen demonstráljanak.

Innovatív termékek

Egyébként a követeléseik megegyeznek a többiekével, béremelést kérnek, illetve azt, hogy az esetükben alkalmazott bérrács megfeleljen annak a területnek, ahol tevékenykednek. Sérelmezik továbbá, hogy a doktori címért nem jár bérpótlék, és a kormány befagyasztotta az egyetemi állásokat, ami azt is lehetetlenné teszi, hogy előléptessék a fiatal oktatókat.

Amúgy dr. Anton Hadăr az alkalmazott kutatás híve, ennek kapcsán az agyelszívásra és arra hívta fel a figyelmet, hogy a román találmányoknak csupán az öt százalékát használják fel a mindennapi életben, holott arra lenne szükség, hogy olyan innovatív termékeket tegyenek a kutatók az asztalra, melyeket a felhasználók igényelnek és hasznosítani is tudnak. Ennek érdekében néhány nap múlva kerekasztal-megbeszélést szervez, mely tanácskozásra munkaadókat hívott meg, valamint e témában tartott előadást kedden a Nagyváradi Egyetemen.

Díszdoktorrá avatták

A Pedagógusok Világnapja alkalmából október 5-én délben ünnepséget szerveztek a Nagyváradi Egyetem dísztermében, a jeles dátum alkalmából Elena Bonchiş rektorhelyettes és Dorel Luca Bihar megyei főtanfelügyelő osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel. Ezt követően Aurora Mancia professzorasszony, építészkari dékán szólalt fel, majd Cornel Antal rektor olvasott fel laudatiót annak okán, hogy díszdoktorrá avatták dr. Anton Hadărt. A rendezvény végén azokat az egyetemi oktatókat is díjazták, akik kiváló eredményeket mutathatnak fel vagy elérték a nyugdíjkorhatárt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!