ERDON Helyi hírek

2010.10.21. 15:42

Ingyenes facsemetéket kínálnak

<p>Nagyvárad - Facsemetéket, cserjéket, élősövényt oszt ingyen pár napja váradi magánszemélyeknek, illetve tulajdonostársulásoknak a RAPAS.</p>

Máig 57 igénylő látogatott el a váradi piacrendészet (RAPAS) Făgăraşului u. 15. sz. alatti facsemete ültetvényére ingyenes csemetékért – mondta el portálunknak Teodor Petru Vaida, a faiskola ügyvezetője – s mintegy fele-fele arányban jelentkeztek magánszemélyek, illetve tulajdonostársulások képviselői, továbbá egy iskola és egy óvoda képviselői is eljöttek. Eddig 1035 facsemetét, 380 cserjét, valamint 6375 szál élősövényt osztottak szét a fásítási akción belül. Ezt az akciót évente kétszer, tavasszal és ősszel szokták megszervezni, azzal a céllal, hogy segítsenek azoknak a váradiaknak, akik szebbé szeretnék tenni a lakhelyük körüli zöldövezetet. Az ügyvezető szerint viszont az őszi, azaz a mostani periódus jobb az ültetés szempontjából, mert biztosabb, hogy gyökeret vernek a növények.

Váradiaknak

A váradi lakosok tíz facsemetét vihetnek haza, a tulajdonostársulások pedig lépcsőházanként 10 facsemetét, illetve cserjét igényelhetnek, továbbá 100–200 szál élősövényt. A magánszemélyeknek csak a váradi lakhelyet igazoló személyazonossági okiratot kell felmutatniuk, a tulajdonsotársulások képviselőinek pedig egy kérvényt is, amelyen fel van tüntetve, hogy hány lépcsőház tartozik az adott társuláshoz, illetve milyen növényeket kérnek. A tanintézetek esetében szükséges a polgármesteri hivatal jóváhagyása is. Kőrisfát és jávorfát, illetve japánrózsa-bokrot kínálnak a jelentkezőknek – illetve a már említett élősövényt.

Az ültetés módjáról a következőket tudtuk meg: a facsemetéknek 40x40 centiméteres, 40 centiméter mély gödröt kell ásni, s a földet a gyökér körül jó le kell nyomkodni – ellenkező esetben a fagy tönkreteheti a gyökeret. Ültetés után meg kell öntözni egy vödör vízzel. Az élősövénynek 30 centiméter mély árkot kell ásni, s méterenként 5-6 szálat szokás elültetni. A fák 4–5 éven belül nőnek meg, s átlagosan 20–30 évet élnek.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!