ERDON Helyi hírek

2010.10.03. 17:13

Hazatérés Napja és emléktábla-avatás

<p>A Kiskolcsi Református Egyházközség első alkalommal rendezte meg a Hazatérés Napját. Az ez alkalommal felavatott emléktáblára azoknak a lelkipásztoroknak a neve van felvésve, akik a kiskolcsi gyülekezetben szolgáltak.</p>

Az ünnepi istentiszteleten Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. "Földi életünkben annyiszor kérdésessé válik, hogy Isten valóban fogja-e kezünket, vagy azoknak van igazuk, akik azt mondják, hogy véletlenek sokasága között bolyongunk egész életünk során" – tette fel a kérdést a püspök. A választ a felolvasott igében kell keresni, amit az igehirdető, János jelenéseinek könyvéből választott. János meglátta a Mennyek országát, de az odavezető út itt a földön kezdődik el. A Hazatérés Napján a családot ünnepeljük: mindenki a maga kis családját, és külön-külön azt a nagy családot, a kiskolcsi közösséget, amelyben éltünk és élünk. Ünnepeljük azokat az elhalt és még élő lelkipásztorokat, aki Isten igéjét hirdették ebben a közösségben. Múlt és jövő között tekintünk vissza és előre is. Az itt élő emberek mindig ragaszkodtak szülőföldjükhöz, egyházukhoz, anyanyelvükhöz és nemzetükhöz. Ezt a ragaszkodást kell megtanítanunk gyermekeinknek egy olyan világban, amikor úgy érezzük, hogy nagy teher nehezedik vállunkra. Vigasztalásként gondoljunk arra, hogy őseink vállát sokkal nagyobb teher nehezítette. Hogy a mi életünk milyen nehéz, azt annak a világnak köszönhetjük amelyben élünk, és nem annak az Istennek, aki mást akar. Az apostollal együtt látnunk kell azt a jövőt, ami más lehet. Őseink példáját kell követnünk, akik gyakran a hátralépéssel jutottak előbbre.

 
Emlékezés az elődökre
Győrbíró Sándor, kiskolcsi lelkipásztor a résztvevők köszöntése után elmondta, hogy a Hazatérés Napja valahol a szeretet diadalát is jelenti. El tudjuk mondani mi az, amit eddig megvalósítottunk, és fel tudjuk leltározni, mi az, ami még vár reánk. Egy népnek, egy nemzetnek vagyunk a tagjai, egységesen kell felzárkóznunk a fejlettebb gyülekezetekhez. Az emléktáblát az egyházkerület püspöke és Nagy József, annak adományozója leplezte le. Ezt követően a Kiskolcson szolgáló megjelent lelkipásztorok: Sipos László, Pakulár István és Balla Gábor, valamint Gacsályi Zsigmond fia, Gacsályi Miklós köszöntötte a vendéglátókat és a hazatérteket. Ők díszokleveleket vehettek át. Díszoklevelet kapott és tiszteletbeli egyháztaggá nyilvánították Vitéz, lovag, dr. Csomai Miklóst és Nagy Józsefet, akik adományaikkal segítették szülőfalujuk templomát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!