ERDON Helyi hírek

2010.10.01. 12:12

Családi kiállítás a Fotógalériában

<p>Nagyvárad - Csütörtök délután A visszaadott pillanat címmel a kolozsvári Mircea és Ada Albu fotóművészek -apa és lánya- alkotásaiból nyílt kiállítás a nagyváradi Euro Foto Art Galériában.</p>

Az ingyenes kiállítás 101 színes és fekete-fehér fényképet mutat be. Mircea Albu 1943-ban született Nagyenyeden, végzettségét tekintve mérnök. Első tárlata 1962-ben volt a kincses városban, több fotóklubot is alapított Kolozsváron: az egyetem Universitatea (1969) és az Ifjúsági Ház FotoInstant (1987) elnevezésű klubját, valamint a műszaki főiskola Fotólaboratóriumát. Jelenleg az ArtImage Egyesület vezetője.

Ada Albu 1987-ben született Kolozsváron, pszichológus, és 2007-ben kezdett el fényképészettel foglalkozni. Eddig hat csoportos és három egyéni kiállítása volt. Ugyanakkor önkéntesként is tevékenykedett és alkotótáborokat is szervezett.

Első alkalommal

A csütörtök délutáni vernisszázson Tóth István fotóművész, a Tavirózsa Fotóklub elnöke köszöntötte a szép számú érdeklődőt. Arra hívta fel a figyelmet: az általa vezetett civil szervezet húsz éves történetében első alkalommal fordul elő, hogy egy család- apa és lánya- csoportos kiállítását nyithatja meg. Ada Albu arról beszélt, hogy akkor fényképez, amikor kedvez érez hozzá és kommunikálni akar másokkal, vagy élményeket szeretne közölni. Mircea Albu bevalotta: szenvedélye a fotózás, és úgy érzi "fényképpel a kezében született". Hozzátette: az alkotásait soha sem használta fel kereskedelmi célokra.

A rendezvényen közreműködött Costin Éva és Thurzó Sándor József, a Varadinum vonósnégyes két tagja. Előadtak Mozart K. V. 487-es Hegedű-brácsa duettjéből három tételt, valamint Beethoven: Német tánc (op. 43) és Schubert: Két tánc című szerzeményét. Ezután a kolozsvári kiállítók zenei aláfestéses vetítés formájában is bemutatták képeiket. A fotók október 11-ig tekinthetőek meg, hétköznaponként 8–18 óra között.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!