ERDON Helyi hírek

2010.10.28. 15:28

Bábel tornya: variációk egy témára

<p>Nagyvárad - Plakát-kiállítással, rendhagyó koncerttel és vetítéssel kezdődött meg szerda délután a Metrion Animációs Filmfesztivál, mely öt napon át tartalmas programmal szolgál a műfaj kedvelői számára.</p>

A Metrion és a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért egyesületek által szervezett Metrion Animációs Filmfesztivál (MAFF) szerda délután a Gheorghe Sincai Megyei Könyvtárban kezdõdött, ahol a plakátversenyre érkezett legjobb alkotásokat állították ki. A nemzetközi pályázatra több mint száz mûvet küldtek be szerte a nagyvilágból, ugyanakkor több pályázat érkezett a Partiumi Keresztény Egyetem reklámgrafika szakos hallgatóinak részérõl is. Ezek közül a legjobbnak ítélt huszonkét alkotást tették közszemlére a megyei téka második emeletén. A témát, mely idén a Bábel tornya volt kreatív módon közelítették meg a pályázók. A plakátok alapkoncepcióját Demeter Szilárd azonos című írása adta, mely - elnézve az eredményt - jó ihletforrásnak bizonyult. Bábel tornyát eleinte emberekbõl rakták, áll a szöveg elsõ sorában. Ez a motívum több plakáton is megjelenik, mint ahogy az is, hogy az írás szerint végül a bábeli dóm papírból készül el. A legjobb pályamûvet egy nemzetközi zsűri választja majd ki, melynek tagjai: Vass Sándor, festõ, grafikus, Ujvárossy László, grafikus, egyetemi oktató, Németh László, szabadúszó grafikus, a Metrion Egyesület egyik alapító tagja, George Staicu, grafikus, bloger, valamint Patrovits Tamás animációsfilm-rendezõ, illusztrátor, karikaturista. A fõdíj egyébként 1500 lej. A kiállításmegnyitóra sokan jöttek el, nagy számban képviselte magát a PKE képzõmûvészeti tanszéke is.

Bábeli zűrzavar

A minden hivatalos formulát mellõzõ tárlatnyitó után a Szabadság moziban folytatódott a fesztivál. Miután ismertették a MAFF programját, a Sotto Voce kórus lépett a vetítõvászon elõtt kialakított színpadra. Az õ elõadásuk közben VJ Jump, azaz Kelemen Zsombor kötötte össze a koncert által nyújtott hanghatást a vizuális élménnyel. Az érdekes párosítás elnyerte a majdnem telt házas közönség tetszését. Majd mielõtt a vetítés kezdõdött volna a két fõszervezõ lépett a színpadra, akik rendhagyó módon, a bábeli témához illõen, nyitották meg hivatalosan is az öt napos rendezvénysorozatot. Végül a kissé hideg teremben megkezdõdhetett a vetítés, mely öt napig szinte csak éjszaka szünetel. Az elsõ animáció, melyet megtekinthettek az érdeklõdõk az a Libanoni keringõ (Waltz with Bashir) színes, feliratos izraeli-német-francia film, mely több rangos díjat is nyert. A nagy sikerű animáció az 1982-es libanoni háborút, vagy más néven „Galileai Békehadművelet”-t elevenítette fel.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!