ERDON Helyi hírek

2010.10.06. 14:44

Az aradi vértanúkra emlékeztek

<p>Nagyvárad - Szerda délután a váradi George Coşbuc Általános Iskola V-VIII. osztályos diákjai a tizenhárom aradi vértanúra emlékeztek. A debreceni testvériskola képviselői is jelen voltak az eseményen.</p>

A megemlékezésre egy határon átívelő, Kecse Gabriella nagyváradi magyartanárnő által koordonált projekt keretében került sor, a Helyi Tanács támogatásával. A két testvériskola- a váradi George Coşbuc Általános Iskola és a debreceni Szoboszlói úti Általános Iskola- az elmúlt években is szervezett közös tevékenységeket, azonban első alkalommal fordult elő, hogy a tanintézetek növendékei együtt emlékeztek október 6-ra. Ennek jegyében délelőtt hét váradi diák Soós Sándor iskolaigazgató, illetve Kecse Gabriella, Csorba Cristian, Nagy Enikő és Lukács Annamária oktatók vezetésével a Hajdú-Bihar megyei megyeközpontba utaztak, ahol részt vettek a Nagysándor Laktanya emléktáblájánál zajló rendezvényen, s rövid műsorral léptek fel. Viszonozva a látogatást, visszakisérte őket három magyarországi tanuló, valamint Czeglédi Ildikó igazgatóhelyettes és Sárossy Zita történelemtanárnő. Az itteniek megmutatták nekik a Körös-parti várost és az iskolájukat, s meghívták őket a délután 2 órakor kezdődött megemlékezésükre.

Irodalmi összeállítás

Ezen Csorba Cristian történelemtanár arra hívta fel a figyelmet: 1849. október 6. nem csupán nemzetünk, hanem egész Európa tragédiája volt, az utána következő Bach-korszakban pedig ezrek szenvedtek a terror miatt. Az irodalmi, zenés-verses összeállítás során népdalok csendültek fel, valamint Reményik-, Babits-, Juhász Gyula-, Sajó Sándor és Dsida-költemények hangzottak el. A felkészítésben köreműködött Vincze Melinda magyartanárnő is. Színvonalas produkciót mutattak be a VII. C. osztály tanulói, akik a vértanúk elitélésének és kivégzésének a pillanatait idézték fel, nem feledkezve meg az özvegyekről sem. A rendezvény a Szózattal zárult, délután 5 órától pedig a gyerekek ott lesznek Nagysándor József emléktáblájának a megkoszorúzásánál, ahol szintén fellépnek.

Ciucur Losonczi Antonius 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!