ERDON Helyi hírek

2010.10.25. 13:27

Ars HUNGARICA fesztivál Nagyszebenben

<p>Nagyszeben - Ötödik alkalommal szervezik meg Nagyszebenben az Ars HUNGARICA fesztivált. Ebben az évben november 25–28. között négynapos eseménysorozatot rendeznek.</p>

„A nép és nemzet vezetőinek bizonyos tekintetben még többet kellene törődni e mostoha sorsban tengődő testvérekkel, mint azokkal, akik egy tömegben élnek s nincsenek úgy kitéve az elgyengülésnek és elenyészésnek. Az egy tömegben élők, akiknek saját templomuk, iskolájuk és egyéb kultúrintézményeik vannak, nem is tudják, hogy mily gazdagok és erősek, nem ismerik és nem értik meg a szórványban élők szomorú helyzetét, más felfogását az életről, a nemzetről, a vallásról és a vagyonról. Viszont sokszor előfordul, hogy a szórványban élők szegénységük és elhagyatottságuk ellenére is lelkileg és gazdaságilag egységesebbekké és szervezettebbekké válnak, mert szomjúhozzák az anyanyelvű iskolát, Isten igéjét s érzik, hogy csak összetartással és önfeláldozással tudnak védekezni az őket körülvevő idegen nép eltiprásai fenyegető előtörésével szemben.” (Vámszer Géza)

Támogatás

Megtisztelő számunkra, hogy országos intézmények, alapítványok, mecénások, fontos médiaképviselők minősítették fontosnak eseményünket és támogatják fesztiválunkat. Többek között értékes számunkra az, hogy fesztiválunk a helyi kulturális élet

hivatalos lajstromán (itt Nagyszeben legfontosabb kulturális eseményei, mint például a Nemzetközi Színház Fesztivál, a Jazz Fesztivál, a Filmfesztiválok, az ArtMania, a „Carl Filtsch” versenyfesztivál és más hasonló kaliberű rendezvények szerepelnek), de országos és Kárpát-medencei magyar események között is szerepel.

Műsorok

Igyekeztünk minél értékesebb eseményeket Nagyszebenbe is elhozni. Többek között sikerült a Duna Gálát fesztiválunk műsorára tűzni, amelyen a közkedvelt házigazda Tamás Gábor mellett Vincze Lillát, a Napoleon Boulevard énekesét, Homonyik Sándort (Álmodj királylány) és Varga Miklóst (Európa) láthatják élőben a Művelődési Otthon színpadán november 26-án. Második esemény, amelyre felhívnánk a kedves érdeklődők figyelmét a 3+2 Együttes koncertje lesz, amely egyben fesztiválunk záróműsoraként is szerepel november 28-án. A vajdasági együttes tekinthető úttörőnek és a magyar lakodalmas rock stílus feltalálójának. Ma már nem is képzelhető el magyar lakodalom Kárpát-medence szerte, ahol ne hangozna el legalább egy a dalaik közül (Kombiné, kombiné…, Halvány őszi rózsa, Egy asszony miatt vagyok ilyen léha, Kicsiny falum, ott születtem én).

A kiemelt eseményeken kívül az Ars HUNGARICA 2010 több kiállításmegnyitót, különleges divatbemutatót, író-olvasó találkozót, kulturális szimpóziumot, balettelőadást, egyházi kulturális mősorokat, ifjúsági koncerteket és előadásokat, szabadtéri kiállítást és más eseményeket is tartalmaz.

Szervezés

Fesztiválunkat úgy alakítottuk, hogy az érdeklődők minden programon részt vehessenek, kényelmesen érjenek el egyik eseményről a másikra.

Belépők

A legtöbb rendezvény ingyenes, viszont az esti koncerteken belépőt kell fizetni. A helyek foglalását a Kulturális Irodában lehet megtenni, címünk: Nagyszeben – Felinarului utca 6. szám, H-P: 9-17, telefonszám: 0743.081013 – Benedek Réka irodavezető.

A fesztiválkedvelőknek, azok számára, akik szeretteiket megajándékozni óhajtják nem tárgyi/anyagi, hanem szellemi, kulturális értékkel, és nem utolsósorban azoknak akik így szeretnének minket támogatni – tehát mindezek számára – FESZTIVÁLJEGYET ajánlunk, amelynek értéke 50 RON. A Fesztiváljegy előre lefoglalt helyet biztosít minden előadásra (a legjobbak közül). Korlátozott számú Fesztiváljegyet tudunk biztosítani, a termek fogadóképességéhez mérten.

Mindenkit szeretettel várunk Ars HUNGARICAfesztiválunkon!

Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!