ERDON Helyi hírek

2010.10.27. 13:07

A Debreceni Kántus koncertje Érmihályfalván

<p>Bihar megye - Az 1956–os forradalom és szabadságharc évfordulójára szervezett megemlélkezés a szombati események után vasárnap is folytatódott Érmihályfalván. Koszorúztak és koncert is volt.</p>

Az 56–os szabadságharcra, annak romániai áldozataira, kiemelten az Érmihályfalvi Csoport tagjaira először szombaton emlékeztek Érmihályfalván, a Széchenyi téri emlékmű előtt. A másnap délelőtti istentisztelet után megkoszorúzták a református templom falán lévő Sass Kálmán–emléktáblát, a Diakóniai Központ falán lévő Veronika nővér (Sass Kálmán munkatársa volt)–emléktáblát, illetve a templomkertbeli 56–os emlékjelet. A délutáni istentiszteleten – Balázsné Kiss Csilla lelkész áhitata után – koncertre került sor.

Hajdúnánási hírek

A Dereceni Református Kollégium Kántusának koncertje előtt azonban Érmihályfalva testvárvárosának, Hajdúnánásnak képviselői kaptak szót. Dr.Juhász Endre a hajdúsági város híreit tolmácsolta, egyebek mellett azt, hogy a helyhatósági választások nyomán „átszerveződött” a városvezetés: polgármesterré választották Szólláth Tibor országgyűlési képviselőt (FIDESZ), alpolgármester pedig nevezett lett, a polgármester pártbeli társa. A képviselő-testület 17–ről 11 tagúra csökkent, azt 8 FIDESZ–es, egy MSZP–s, egy Jobbik–os, és a Hajdúnánásért Európai Szemlélettel Egyesület egy tagja alkotja. Az 56–os megemlékezésekkel kapcsolatban megemlítette: régi adósságot törlesztettek, amikor emlékhelyet állítottak annak a mintegy 500 délvidékinek, akik a Hajdúnánás mellett volt munkatáborban raboskodtak 1953–ig – ez a város történetének fekete foltja, fogalmazott az alpolgármester, aki Sass Kálmán emléktábláját is megkoszorúzta.

Közös éneklés

A hajdúnánási református egyházközség üdvözletét Dombi Imre főgondnok tolmácsolta, majd a helyi MIDESZ képviseletében Bánházi Brigitta mondott verset. Mindezeket követte a Kántus koncertje. Berkesi Sándor Liszt– és Magyar Örökség Díjas karnagy vezetésével elsősorban zsoltárokat adtak elő, de felhangzott Kodály–kórusmű is, és érdekességként a Szózatnak az a megzenésített változata is, melyet a korabeli pályázatra Erkel Ferenc komponált, de mint az elbíráló bizottság tagja, nem vett részt a versenyben. Megmutatva, hogy nem csak éneklésben kimagasló tehetségek, a kórus tagja, Zilahy Teodóra nagy átéléssel szavalta el Reményik Sándor Eredj, ha tudsz! című versét. Végül a gyülekezetet is bevonták az éneklésbe, a Szólj ötágú síp, zengj magyar ének refrénjébe kapcsolódhattak be a jelenlévők. Istentisztelet végén a templomkertben tujafákat ültettek az aradi vértanúk, illetve a vendégek látogatásának emlékére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!