ERDON Helyi hírek

2010.09.28. 07:06

Visszahelyezték az utcanévtáblákat

<p>Nagyvárad - Hétfőn Tőkés László EP-alelnök jelenlétében az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) vezetői visszahelyezték a múlt héten eltávolított magyar utcanévtáblákat.</p>

Hétfő délelőtt váradi EP-irodájában sajtótájékoztatót tartott Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, melynek egyik témája a váradi magyar utcanévtáblák problémája volt. Ezek eltávolítását a magyar közösség és a református egyház ellen irányuló provokációnak nevezte, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a meglátásában nacionalista, posztkommunista, asszimilációs és erodáló politizálás napjainkban odáig fajult, hogy már a szimbolikus térből is megpróbálnak kiszorítani bennünket, amit nekünk nem szabad hagyni. A volt püspök megítélésében azonban még ennél is szégyenletesebb az RMDSZ-nek és Biró Rozália alpolgármesternek a „demagóg és opportunista” viszonyulása az ügyhöz.

Kimentek az utcára

A sajtóértekezlet után a jelenlevők kimentek az utcára, ahol Tőkés Lászlónak, Török Sándornak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei vezetőjének és Zatykó Gyulának, a Magyar Polgári Párt (MPP) váradi elnökének a jelenlétében az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) helyi vezetői visszahelyezték a Királyhágómelléki Református Egyházkerület tulajdonát képező ingatlan, EP-iroda, valamint a várad-újvárosi kéttornyú templom falára az utcák történelmi magyar elnevezését (Teleki, illetve Kálvin János utca) tartalmazó táblákat. Az akció incidensmentesen zajlott le.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!