ERDON Helyi hírek

2010.09.14. 17:35

Van, ahol fizetik az ingázást

<p>Szatmár megye - Van olyan település a megyében, ahol el tudnak különíteni pénzt az ingázó tanárok utazási költségeinek fedezésére. Szilágyszérben viszont a diákok kell hogy ingázzanak, de a szülők nem engedik.</p>

A Szatmármegyei iskolák többségében már megkapják az óvodások és az I–VIII. osztályos diákok az uzsonnaprogram keretében biztosított tejet és kiflit, novemberben pedig alma is jár majd nekik tízóraira. Ugyanakkor a megkérdezett iskolaigazgatók arról is nyilatkoztak, hogy tudják–e fizetni az ingázó tanárok utazási költségeit. Kiderült, vannak olyan települések, ahol – a szűkös költségvetés ellenére – el tudnak különíteni pénzt erre a célra.
Kallós Zoltán, a Szamoskrassó iÁltalános Iskola igazgatója az egyike azoknak, aki a tanintézmény költségvetéséből fizeti a tanárok ingázái költségeit. Elmondta, a katedrákon elegendő szakképzett tanár van, közülük többen más településről érkeznek tanítani a szamoskrassói iskolába. Szerinte, legalább az ingázás költségeit probálják tériteni, mivel a bércsökkentés miatt amúgy is nehéz helyzetbe került a pedagógus. Az uszonnaprogrammal kapcsolatban az igazgató elmondta, a helyi polgármesteri hivatal tegnap aláírta a szerződést a versenytárgyalást megnyerő tasnádi céggel, így a gyermekek mától kapják a nekik járó tejet és kiflit. Egyébként az idei tanévet összesen 570 gyermek (óvodás és iskolás) kezdte meg a községben.
Huszonhét ingázó tanár van a mikolai Gellért SándorÁ ltalánosIskolában. Dobos Csaba igazgató is a szűkős költségvetésre panaszkódott, de a község következő tanácsülésén napirendre kerül majd a tanárok ingázási költségeinek fedezére vonatkozó határozattervezet. Mikola községben 567 diák és 181 óvodás kezdte meg az új tanévet, ők mind megkapták az önkormányzat által fizetett tízórait: a kiflit minden reggel frissen, a tejet viszont heti két alkalommal kapják meg az iskolába, illetve óvodába járó gyermekek. Ugyanakkor az elmúlt napokban már aláírták a szerződést az „almalicitet” megnyerő céggel is.
Kökényesd községben is megkapta tegnap minden gyermek a neki járó tejet és kiflit. Lukács Débnes az  általános iskola igazgatója elmondta, idén összesen 410 diák (óvodás és általános iskolás) kezdte meg az új tanévet, közülük 13 diák a második esély nevű programban vesz részt. Kökényesden 18, Csedregen pedig 20 gyerek kezdte meg az első osztályt. Lukács elmondta, bár a község iskoláiban elegendő szakképzett tanár oktat, az ingázók utazási költségeit nem tudják fedezni, mivel erre nincs elegendő pénz.
Bogdánd községben viszont a diákok szállítása okoz fejtőrést a Petri Mór ÁltalánosIskola igazgatójának. Mészáros Lőrinc elmondta, az alacsony diáklétszám miatt a megyei tanfelügyelőség úgy határozott, hogy a szilágyszéri V–VIII. osztályos tanulói a bogdándi tanintézménybe ingázzanak az iskolabusszal. A szilágyszéri szülők viszont nem engedik gyermekeiket Bogdándra. Ezért az igazgató kérvényezte, hogy három osztály maradhasson a széri iskolába, a nyolc diákos V. osztályt pedig összevonnák a bogdándi V. osztállyal. Bogdándon egyébként 44 I–IV. osztályos és 49 V–VIII. osztályos, Szilágyszérben pedig  45 I–IV. és 42 V–VIII. osztályos diák kezdte meg az új tanévet, ők heti két alkalommal kapják a tízorait, november 1–től pedig almát is kapnak majd a diákok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!