ERDON Helyi hírek

2010.09.14. 07:20

Utolsó mentsvár a zálogház

<p>Egy tavaly készült felmérés szerint a zálogház az egyik legjövedelmezőbb üzleti ágazat a válság ellenére is, sőt, talán most jön fel igazán a napja. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy gombamód szaporodnak, felkínálva szolgáltatásaikat.</p>

Kézdivásárhelyen közel tíz zálogház van, és mind virágzik, míg az elmúlt két év során több készruhagyár, vállalkozás bukott be. Néhányba ellátogattunk, azt kutatva, hogy a válság mélyülésével többen szánják-e rá magukat, hogy féltve őrzött ékszereiket zaciba csapják, illetve mely réteg teszi ezt meg, és mit lehet egyáltalán beadni.

Az egyik zálogház vezetője elmondta, hogy az év elejétől érzékelhetően megugrott a forgalom, és ezzel együtt azok száma is, akik a határidő lejártával nem tudják kiváltani a beadott értéktárgyakat.

– Túlsúlyban vannak a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a romák, de jól öltözött fiatalember is megfordult már itt, sőt aranyfogat is adtak be, habár ez kirívó eset volt. A fiatal korosztály inkább más típusú értéktárgyakat szeretne beadni (televízió, DVD-lejátszó, hangszóró, GPS), erre azonban nálunk nincs lehetőség, csak aranyat veszünk be – mondja a hölgy.

Egy másik zálogházban is megerősítették, hogy bizony egyre többen szorulnak erre a kényszermegoldásra nemtől, kortól és társadalmi státustól függetlenül. Sok visszajáró ügyfél is van, olyanok, akik rendszeresen beadják, kiváltják, majd újra beadják értékeiket.

Azt is megtudtuk, hogy az év bizonyos időszakaiban növekedik a beadások aránya, ilyenek a nagyobb ünnepek, de még a tanévkezdés is közrejátszik abban, hogy sokan erre a megoldásra kényszerülnek. Mivel a zálog a hitelnyújtás egyik jól bevált formája, a szolgáltatók a lehető legjobb árat ígérik, hogy majd minél magasabb kamathoz jussanak, ennek ellenére az emberek még mindig szívesebben folyamodnak ehhez a megoldáshoz, mint a banki hitelekhez.

Megyeszerte „népszerű” a zaci

Sepsiszentgyörgyön a válságot követő egy-két évben nem ugrásszerűen ugyan, de megnőtt a zálogházak iránti érdeklődés. Nagy Lakatos Károly, a Nova zálogház-lánc ügyvezető igazgatója szerint tavalyhoz viszonyítva közel 30 százalékos forgalomnövekedést tapasztaltak.

– A megyében négy városban van üzletünk, és mindenhol érezhetően nőtt a forgalmunk – közölte érdeklődésünkre, hozzátéve, hogy nőtt azon ügyfelek száma is, akik nem tudják visszaváltani a beadott ékszereket. Az igazgató szerint számukra maga a zálogház hoz üzletet, ugyanis a vissza nem váltott ékszereken túl kell valahogy adniuk.

– A zálogház tulajdonképpen egy minibank, az ügyfél gyorskölcsönhöz juthat, annak függvényében, hogy milyen értékben tudja az aranyát zálogosítani – magyarázza az üzletember.

Sepsiszentgyörgyön több negyedben is jelen van a Nova zálogház. Érdekesség, hogy a szegényebb Csíki negyedi üzletnek jobb a forgalma, mint a központinak, ez bizonyítja azt, hogy a „nyomorgóbb” városrészeken jövedelmezőbb a zálogházak működtetése. A „zacik” legmegbízhatóbb ügyfelei a kisnyugdíjasok, ők legtöbbször vissza is váltják a beadott ékszereket. Nagy Lakatos Károly szerint fiatalok is szoktak hozzájuk fordulni, főként az egyetem megkezdése után. Az igazgató megosztotta azt is velünk, hogy október elejétől a Nova zálogház a régióban elsőként fog ezüst ékszereket, tárgyakat, étkészleteket bevenni.

– Az utóbbi időben nemcsak magánszemélyek kerestek meg minket, egyre több kisvállalkozó is fordult hozzánk: ha egy üzletnek nincs elég tőkéje, és birtokában van egy becsesebb arany ékszer, akkor az érték függvényében azonnali segélyt tudunk adni – tájékoztatott Nagy Lakatos.

(www.hirmondo.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!