ERDON Helyi hírek

2010.09.14. 17:39

Továbbra is gondot okoz a földvisszaszolgáltatás

<p>Szatmár megye - A Radu Giurca prefektus által kedden megtartott fogadóórán többen kérték a földvisszaszolgáltatási folyamat megsürgetését, illetve a kártérítési dossziék ellenőrzésének gyorsítását.</p>

A prefektusi fogadóórán Balog András és felesége, Mária Érdről érkeztek, hogy egy kártérítési ügyben kérjék a prefektus segítségét. Balog Mária családjának tulajdonában volt a krasznacégényi malom, présház és a molnárlak, melyet az államosítást követően lebontottak. A család a 10-es számú törvény értelmében kártérítést kért, melyet Királydaróc község polgármestere visszautasított, aztán bíróságra vitték az ügyet és 2010. február 11-én született pozitív ítélet, melynek értelmében a család 124 ezer euró kártérítésre jogosult. A panaszosok júniusban adták le a dossziét a polgármesteri hivatalban, mely nem jutott el a prefektusi hivatalhoz és ezáltal a bukaresti átvizsgáló bizottsághoz sem. Radu Giurca azt kérte, hogy az iratok másolatait adják le a hivatalban, melyet áttanulmányoznak és azt követően a hét folyamán értesítik fejleménykeről az érintetteket.

Elégedetlenek a turciak
Marita Vasileturci lakos többedmagával érkezett a fogadóórára,  akik az erdők visszaszolgáltatásának körülményeit nehezményezték. A turciak panaszára a prefektus konkrét adatokkal szolgált. Kiderült, hogy szeptember kilencedikén 536 megoldatlan földvisszaigénylési kérelmet tartottak nyílván, mindegyik turci lakosoktól érkezett, mindezekből 170 kérvényt a megyei földosztó bizottság érvényesnek nyílvánított, így a helyi földosztó bizottsághoz került vissza, akik a birtokba helyezést kell elvégezzék. A 170 kérvény mindegyike erdővisszaigénylésről szólt. 81 kérvényt jelenleg dolgoz fel a technikai bizottság, mely aztán a megyei bizottsághoz kerül, és legkésőbb október elsején finalizálódhat. 285 kérvény marad, melyből 200 kérvényen jelenleg is dolgoznak, és ha minden rendben megy, akkor az év végére megtörténik a tulajdonba helyezés is. Körülbelül ötven olyan kérvény marad, mely problémásabb, és azok rendezése egyenként történik majd, mondta a prefektus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!