ERDON Helyi hírek

2010.09.29. 09:19

Tájképek és csendéletek

<p>Nagyvárad - Kedd délután Szarkáné Bíró Piroska szeghalmi rajztanár alkotásaiból nyílt kiállítás a nagyváradi Tibor Ernő Galériában. Tíz napig látogatható az ingyenes tárlat a Kanonok sori képtárban.</p>

A Tibor Ernő Galéria és Alapítvány alkotóközössége nevében Staharóczky Júlia képzőművész köszöntötte az egybegyűlteket. Nagyné Hajdu Erzsébet, a Szeghalmi Polgármesteri Hivatal vezető főtanácsosa elmondta: idén tavasszal léptek kapcsolatba a nagyváradiakkal, amikor a tiborernősöknek csoportos kiállításuk nyílt a Nagy Miklós Városi Könyvtárban, és kedves, barátságos személyeknek tartják őket. Szarkáné Bíró Erzsébet 1944-ben született Szeghalmon, 1968-ban államvizsgázott a Szegedi Tanárképző Főiskolán. 1989-ben kérték fel arra, hogy legyen a Sárréti Múzeum vezetője. Sokat tett az intézmény megmaradásáért, három országos visszhangot keltő könyve is megjelent, melyekben az utolsó pillanatokban örökített meg különböző népi alkotásokat. Korábban a szeghalmi gimnáziumban, jelenleg a csökmői Alapfokú Művészeti Iskolában tanít rajzot. A festés az élete szerves része: az alkotási folyamat során ragaszkodik a valósághoz, anélkül azonban, hogy fényképszerűen adná vissza a látottakat. Tájképei és csendéletei nyugtatják a szívet és a lelket, arra döbbentenek rá bennünket, hogy színek nélkül szegényebb lenne a világ.
 
Jól érvényesülhetnek
 
A dicsérő szavak után a méltatottat születésnapja alkalmából is üdvözölték. Szarkáné Bíró Erzsébet köszönetet mondott többek közt Széll Katalin képzőművésznek, illetve a tárlat csökmői szervezőinek. Hangsúlyozta: a Kanonok sori pinceképtár "csodálatosan szép" belső térrel rendelkezik, melyben jól érvényesülhetnek a képek. A vernisszázson közreműködtek a csökmői Faluház, Könyvtár és Alapfokú Művészeti Iskola tanára és növendékei: Gál István (tenorkürt, harsona), Tóth Ádám (tenorkürt) és Tóth Zsolt (harsona), valamint a váradi Trifán László (gitár, ének) és Kinda Péter (nagybögő). Az ingyenes kiállítás tíz napig tekinthető meg, keddtől-szombatig 11-16 óra között.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!