ERDON Helyi hírek

2010.09.26. 17:38

Szatmár megyében háromezer önkéntes gyűjtötte a szemetet

<p>Szatmár megye - Szatmár megyében minden polgármesteri hivatal, és szinte mindegyik iskola részt vett a Let’s do it, Romania! Országos takarítási akcióban, amelynek elsősorban figyelemfelkeltő és nevelő szándéka volt.</p>

Az előzetes becslések szerint több mint 100 000 személy gyűjtötte szombaton Romániában a települések között szétdobált szemetet a Let’s do it, Romania! elnevezésű országos takarítási kampány zárónapján. Szatmár megyében mintegy 3000 önkéntes kapcsolódott be az akcióba, akik 1300 zsáknyi háztartási szemetet, és 1750 zsák újrahasznosítható hulladékot gyűjtöttek össze, tájékoztatott Claudia Donca, a szatmári önkéntesek irányítója. A takarítást több hónapos szervező munka előzte meg, mely idő alatt önkénteseket toboroztak, és segítségükkel bejelölték a megye területen fellelhető szemetes pontokat, amelyek egy országos digitális térképre is felkerültek. Ez alapján megyénk az ország legtisztább megyéinek egyike, főleg Nagykároly és a környéki falvak, de a szemétszedésen résztvevő önkéntesek számát tekintve is az élen járunk, hangsúlyozta Claudia Donca. A szatmárnémeti önkéntesek szeptember 25-én a megyeközpont főteréről indultak terepre, miután átvették az egyszer használatos kesztyűket és a szemetes zsákokat. Minden csapat más-más útvonalon szedte az évek hosszú sora óta összegyűlt szemetet. A szemétszedésbe bekapcsolódott a Szatmár Megyei Tanács, a környezetvédelmi ügynökség, a környezetvédelmi őrség, a vízgazdálkodási hivatal, az erdészeti igazgatóság, civil szervezetek, valamint a csendőrök és a fogva tartottak. Oroszlánrészt vállaltak a feladatban a megye polgármesteri hivatalai, amelyek önkénteseket mozgósítottak a szemét összegyűjtésére a települések utcáiról és a környező földekről, azután pedig megszervezték az összegyűjtött hulladék elszállítását. Emellett minden iskola bekapcsolódott az akcióba, egyes iskolák testületileg mozgósították a pedagógusokat, diákokat. Néhány iskolából pénteken vonultak ki a diákok szemetet szedni. A hulladékot szelektíven gyűjtötték, külön az újrahasznosítható szemetet, és külön a háztartási hulladékot, amelyet a szamosdobi szemétlerakatba szállítanak.

Szemetes pihenőövezetek

A közkedvelt pihenőövezetek, megyénk tavai melletti területek bizonyultak a legszemetesebbnek, mely annak is köszönhető, hogy ezen helyeken nincsenek szemetes kosarak, szemetes konténerek kihelyezve, de a közvécék hiánya is nagy problémát jelent. A Sárerdőn több mint száz zsák szemét gyűlt össze, melyek igen változatos dolgokból tevődtek össze, néha embert próbáló türelemre volt szükség a szemét összegyűjtéséhez, annak mivolta miatt. Igen ambiciózus kezdeményezés volt, hogy a másfél millió lakosú Észtország után a területileg is sokkal nagyobb Romániában is célul tűzzék ki: egy nap alatt tisztítsuk meg az országot a szeméttől, elsősorban a polgárok, vagy a turisták által szétdobált hulladéktól, és nem az illegális szeméttelepektől. Előzőleg sokan találták értelmetlennek az akciót, mondván, hogy az országban felgyűlt szemétmennyiséget nem lehet egy nap alatt összeszedni, és akik eddig szemeteltek, valószínűleg ezután is kihordják majd a földekre a hulladékot. Mivel azonban többségében iskolások vettek részt a szemétgyűjtésen, annak nevelő szándékát valamilyen szinten mégis elérhette, főleg ha a gyerekek szüleikre is hatni tudnak. Remélhetőleg az akció a hatóságok, önkormányzatok figyelmét is felhívja egy megfelelő hulladékgazdálkodó rendszer kiépítésének szükségességére.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!