ERDON Helyi hírek

2010.09.09. 11:54

Petőfi-ünnepség Erdődön

<p>Szatmár megye - Petőfi Sándor és Szendrey Júlia házasságkötésének 163. évfordulóján szervezett ünnepséget tegnap Erdődön a Petőfi Kör a költő köztéri szobránál.</p>

Az ünnepi műsorral egybekötött megemlékezésen a megjelent szónokok méltatták Petőfi nagyságát, a magyar nemzet iránti hűségét és áldozatvállalását. A szervezők elhatározták, hogy ezentúl minden évben a házasságkötés napján – akárcsak az idén – fogják tartani a Petőfi-ünnepséget, függetlenül attól, hogy az éppen milyen napra esik. Az időjárás megkegyelmezett a tegnap délután megtartott Petőfi-megemlékezés résztvevőinek, hisz 15 órára még a nap is előbújt a sűrű felhők mögül. Petőfi Távolból című megzenésített versének előadása után Szakács Imre, az erdődi Petőfi Kör elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Őt követte Marius Ovidiu Duma, Erdőd város polgármesterének üdvözlő beszéde, amelyben méltatta a magyarság legnagyobb költőjének kiemelkedő személyiségét. A köszöntések után az erdődi Petőfi Kör tagjai mutattak be ünnepi műsort. Az összeállításuk korabeli idézetekből, kortársak és barátok feljegyzéseiből, valamint Szendrey Júlia személyes naplójából tevődött össze. Az idei ünnepség főszónoka, Kónya László főtanfelügyelő-helyettes beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai fiatalok sokat tanulhatnak a nagy költő életútjából: „A fiatal generációnak meg kell tanulnia harcolni szabadságáért, jogaiért és a demokráciáért” - hangsúlyozta. Rácz Ervin, erdődi református lelkipásztor a Lukács evangéliuma 16. részéből felolvasott igeszakasz alapján a hűség fogalmát emelte ki. „A hűség meg kell jelenjen a házasságban, a múltunkban és a hagyományaink megőrzésében is” - figyelmeztetett a lelkész. Az ünnepi megemlékezés a Petőfi-szobor megkoszorúzásával és a Szózat közös eléneklésével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!