ERDON Helyi hírek

2010.09.01. 08:31

Őszi teendők a zöldségeskertekben

<p>Szatmár megye - Ahhoz, hogy jövő tavasszal korai zöldségféléink legyenek, már szeptember hónap első napjaitól kezdve szorgoskodni kell a kertekben.</p>

Azon kívül, hogy háztáji zöldséges kertjeinkben javában folyik az őszi betakarítás, időben gondoskodni kell az egyes korai zöldségfajták elvetéséről, illetve elültetéséről, ha azt akarjuk, hogy jövő tavasszal korai termésünk legyen – állítja Kompasz Erzsébet, Szatmár megyei kertészmérnök. Mint elmondta, különösen a levélzöldségek tekintetében kell minél hamarabb lépni ahhoz, hogy kora tavaszra már rendelkezésre álljon a friss zöldség.
 
„A spenótot szeptember 15-ig kell elveteményeznünk kertjeinkbe, hogy alkalmas legyen a tavaszi szedésre” - fejtette ki a kertészeti szakértő hozzátéve, hogy ne feledkezzünk meg az áttelelő salátafajtákról sem, melyeknek magvait szintén ezekben a napokban kell elveteményezni, hogy kora tavasszal látható eredményt tudjunk elérni. „Megyénkben az úgynevezett Északi Pólusú (Polul Nord), áttelelő salátafajta a legnépszerűbb és a legelterjedtebb. Ezt a salátafajtát már az előttünk álló napokban el kell vetni ahhoz, hogy a palántákat októberben a végleges helyükre költöztethessük” - magyarázta Kompasz Erzsébet. A szakértő azt is elmondta, hogy a hagymát és a fokhagymát ráérünk majd október derekén is a földbe tenni, természetesen attól függően, hogy milyen hosszú ősz elé nézünk. Fontos tudni azonban, hogy a korai fagyok beállta előtt legalább 2-3 héttel el kell vetni a tavaszra szánt zöldségfajtákat is, hogy még időben gyökeret verjenek.
 
Nem kell elégetni
 
A kertészmérnök rávilágított arra is, hogy felesleges az ősz folyamán felszedett zöldségeink maradványait – indáit, szárait, leveleit és gyökereit – a tűz martalékává tenni, hiszen ezeket egy helyre gyűjtve komposztálni lehet, ami kitűnő növényi, természetes trágya a termőföld számára. Kivételt képeznek azok a növénykultúrák, amelyek az év során valamilyen betegséget kaptak. Ezeknek növénymaradványait semmi esetre se keverjük össze a komposztálásra szánt többi, egészséges növényhulladékkal – figyelmeztetett a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!