ERDON Helyi hírek

2010.09.06. 11:24

Nincs pénzük homlokzatfelújításra

<p>Nagyvárad - Elégedetlenséget váltott ki a váradi Helyi Tanács azon döntése, hogy a történelmi városközpontban lakó vagy székelő személyek illeték befizetésével kell hozzájáruljanak az épületek felújításához.</p>

Nagyvárad Helyi Tanácsa a közelmúltban fogadott el egy olyan határozatot, melynek értelmében a történelmi városközpontban lakó vagy székelő természetes és jogi személyek egy bizonyos illeték befizetésével kell hozzájáruljanak az ingatlanok homlokzatának felújításához. A lakástulajdonos magánszemélyek évente 3 lejt/négyzetméter kell befizessenek, amennyiben műemléképületről van szó, illetve évi 2 lejt/négyzetméter, a többi épületek esetében. Ha ráadásul főútvonalon található az illető ingatlan, akkor 4 lej/négyzetméter/év, illetve 3 lej/négyzetméter/év ez az összeg. Jogi személyek esetében 5 lej/négyzetméter/év (a történelmi városközpontban levő épületeknél), valamint 6 lej/négyzetméter/év (főútvonal) az adó értéke. A hozzájárulást az ingatlan beépített felületének függvényében számolják ki, és attól az időponttól kezdve nem vetnek ki adót, amikortól a tulajdonos saját felelősségre kitöltött nyilatkozattal jelzi az önkormányzatnak, hogy elkezdődtek a felújítási munkálatok. Felmérések szerint Nagyvárad történelmi városközpontjában 1.744 felújításra váró ingatlan található, és a nyilvántartásban szereplő 173 utca közül 29 húzodik főútvonalon.
 
Kisnyugdíjas tulajdonosok
 
A Polgármesteri Hivatal a közelmúltban postázta az adófizetésre felszólító leveleket, ami elégedetlenséget váltott ki az érintettek körében. Amellett ugyanis, hogy az áll benne: 2010. január 1-től, tehát visszamenőleg is kérik a sarcot, az esetek zömében a lakástulajdonosok önhibájukon kivül kerültek az említett helyzetbe. Arról nem is beszélve, hogy ezekben az ingatlanokban többnyire idős, (magyar nemzetiségű) kisnyugdíjasok élnek, akik amúgy is nehezen tudják beosztani alacsony jövedelmeiket, így szinte biztos, hogy lehetetlen a részükről előteremteni a havi járandóságuk többszörését kitevő összegeket. A hitelfelvétel sem jelent megoldást, hiszen a kölcsönt valamikor vissza kell fizetni...
Vajna Klementina olvasónk például a Moscovei 10. szám alatt lakik, s mint az erdon.ro-nak elpanaszolta, 375 lejes betegnyugdíjasként nagy bravúr lenne a részéről, ha be tudná fizetni az évi 822 lejt a műemlékvédelmi alapba. Ráadásul hiába eszközölt javításokat- például újította fel a pincét vagy csináltatta meg a tetőt- a csatornarendszer hibája miatt a falak állandóan átnedvesednek. Nyíri József Olteniei utca 7. szám lakos honlapunknak kifejtette: "Tavaly tataroztam és szigeteltem az épületet, s ugyanolyan színre festettem, mint azelőtt. Minden rendbe lett téve, még az ingatlan hátsó része is. Most mégis kaptam egy felszólítást, hogy fizessek 260 lej büntetést, holott még én kellene kapjak kedvezményt, mert a szigetelést is elvégeztem. Alig tudtam előteremteni a renováláshoz szükséges összeget is, több mint 80 millió régi lejt. Jelen pillanatban egyedül vagyok, a feleségem a fiammal Budapesten van, aki halálos beteg. Hetven éves vagyok, de még ma is dolgozok, terepmunkát végzek Tarjánban, mert a nyugdíjam semmire sem elég", közölte.
 
Tanácsi határozat
 
Értesüléseink szerint az RMDSZ-frakció egy olyan módosításon dolgozik, mely úgy változtatna a szabályzaton, hogy csak az év második felére vonatkozna az adóbefizetési kötelezettség. Ez bizonyos mértékben könnyítene az érintettek helyzetén, azonban még ehhez is arra van szükség, hogy az önkormányzati képviselő-testület is megszavazza a javaslatot, s mint köztudott, a tanácsban nem a magyarok vannak többségben.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!