ERDON Helyi hírek

2010.09.30. 09:40

Munkaegészségügy és -biztonság

<p>Nagyvárad - Szerdán a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) partnerségben a Hajdú-Bihar Megyei Magyar Vállalkozás-fejlesztési Alapítvánnyal egy munkaügyi projektről szervezett tanácskozást Nagyváradon.</p>

A Ramada Hotel egyik konferenciatermében zajlott tanácskozás témáját az Európai Szociális Alap által támogatott "Munkavédelmi és munkaegészségügyi szakmai továbbképzések a Bihar megyei munkavállalók és vállalkozások alkalmazkodó képességének növelése érdekében" elnevezésű projekt képezte. A részleteket Nagy Gábor, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) elnöke, projektmenedzser ismertette. Kifejtette: 2008 júniusában pályázták meg a Szektoriális Operatív Program Humánerőforrás Fejlesztési kiírását, és tavaly februárban írták alá a finanszírozási szerződést.

A 2009. június 1.- 2011. május 31. között zajló huszonnégy hónapos futamidejű projekt költségvetése több mint 277.000 lej, melynek 98 százaléka európai uniós vissza nem térítendő támogatás. A cél vállalati szinten javítani a munkahelyek biztonsági és egészségügyi rendszerét Bihar megyében, annak érdekében, hogy a romániai és az európai szabályozásokkal összhangban növeljék a dolgozók és a vállalatok alkalmazhatóságát e területen. A program ugyanakkor hozzájárul egy biztonságosabb munkakörnyezet kialakításához, a munkabalesetek és a foglalkozási ártalmak arányainak csökkentéséhez, illetve a kötelező munkatréningek minőségi növeléséhez, melyek által maximalizálja a munkatermelékenységet.

Humán erőforrás fejlesztés

Speciális célkitűzés azon városi, illetve vidéki vállalatok humán erőforrásainak a fejlesztése, melyek részt vesznek a projektben, 200 munkás és 100 menedzser szakmai továbbképzése által, munkabiztonsági és munkaegészségügyi területen. Ennek keretében megvalósul az építő-, a könnyűipar és a kereskedelem területén dolgozó alkalmazottak és menedzserek szakmai fejlődése 3 típusú szakmai fejlesztési tanfolyam révén: akkreditált szakmai fejlesztés munkabiztonság és -egészségügy területén (munkavédelmi felügyelő); munkabiztonság és -egészségügy menedzsment képzés; valamint építkezésügyi fejlesztési kurzus (munkabiztonsági és -védelmi koordonátor).

Mindezek hozzásegítenek a biztonság és az egészségügy funkcionális rendszerének kialakításhoz az érintett vállalatok szintjén, azok az alkalmazottak pedig, akik részt vesznek az akkreditált képzéseken, diplomát kapnak, mely felhatalmazza őket arra, hogy a törvény előírásainak megfelelően végrehajtsák a munkabiztonság és -egészségügy területén előírt feladatokat.

A szerda délutáni szimpóziumon Ioan Rădulescu és Mircea Morar munkaügyi felügyelők is részt vettek, akik vetítettképes előadásokat tartottak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!