ERDON Helyi hírek

2010.09.22. 14:33

Magyar utcanévtáblák levéve Váradon!

<p>Nagyvárad - Leszereltek ma több magyar utcanévtáblát is Nagyvárad központjában. A táblákat még az EMI tette ki, most a Selina emberei vették le, akik az önkormányzat felelőseinek vonatkozó határozatát mutatták fel indoklásképpen.</p>

Leszerelték Nagyváradon azon magyar utcanévtáblák egy részét, amelyeket az EMI helyezett ki még nyár elején! Sőt, egyúttal magánszemélyek ingatlanairól is eltávolítottak ilyeneket. Ma dél körül váratlanul a Selina cég emberei jelentek meg a Teleki (Városháza/Primăriei) utcán és a Kálvin utcán (Calvin), s levették a román utcanévtáblák alá elhelyezett magyarokat. A felszerelésben annak idején részt vett Csomortányi István, az EMI váradi társelnöke, aki elmondta: a környező irodák dolgozói vették észre, mi történik, s riasztották őket. A munkások az önkormányzat döntését mutatták fel, amely szerint el kell távolítani "a fehér alapú és nem hivatalos" táblákat. Ennek alapján vették le a feliratokat - ám aggályos az eljárás azért is, mert nem önkormányzati tulajdonú épületeken voltak ezek, hanem a KREK ingatlanain. Sőt, pár perccel később a munkások a Kálvin utcán egy közeli magánházról is levették a táblát. Ennek tulajdonosa, Orbán Mihály közölte: a munkások ezt követően az Imre (Malului) és az Ady Endre utca sarkára mentek át, s ott is levették egy magántulajdonú épületről a táblát.

Leszerelés, amely nem hoz békét...

Továbbra is a leszerelés híve a nagyváradi önkormányzat - ha történelmi magyar utcanévtáblákról van szó. Mint ismeretes, a városban sok magyar polgár helyezett ki történelmi magyar utcanévtáblákat a házára az elmúlt hónapok során. Felmerül tehát a kérdés, veszélyben vannak-e ezek (a magántulajdonú ingatlanokon lévők) is az önkormányzattól. Csomortányi István városi EMI-társelnök szerint nem feltétlenül vannak veszélyben - legalábbis az a végzés, amely alapján ma munkálkodtak a leszerelők, csak a szóban forgó helyekre vonatkozott. Összesen 5 magyar táblát távolítottak el sietve, ezek tételesen szerepeltek a munkások által felmutatott okmányban, ám ezeken kívül más nem... A vonatkozó döntést Leontin Pătcaş, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetője, s néhány munkatársa írta alá.

A háttérről

A károsultak azt vélelmezik, hogy valaki feljelentette őket, ennek nyomán "lendült működésbe a gépezet". Most mind Orbán, mind Csomortányi azt mondja, mindenképp visszateszik a hiányzó táblákat. Utóbbi hozzátette: azért előbb utánanéznek a PNL és az RMDSZ által vezetett váradi polgármesteri hivatalban, "hogy pontosan kinek a parancsára történt mindez, s milyen jogi háttérrel". Ugyanakkor ők úgy vélik: a magyar történelmi utcanevek megjelenítéséhez mindenkinek változatlanul joga van, ezt az 1995/33-as számú törvény is szavatolja. Délután magánszemélyek, valamint az EMI és a KREK képviselői összeültek megtárgyalni a további konkrét lépéseiket.

Egyébként nem ez az első ilyen akciója a váradi önkormányzatnak: az előző városvezetés regnálása idején már volt hasonló leszerelési kampány, akkor botránnyal fűszerezve. A táblák levétele ellen tiltakozó Csomortányi Istvánt annak idején pofonütötte egy munkás, eltörve a szemüvegét is - majd a táblák levételét zavartalanul folytatták. A most eltávolított történelmi magyar feliratokat idén május végén helyezték ki - s ezúttal közjátéktól mentesen vették le azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!