ERDON Helyi hírek

2010.09.01. 08:21

Lenyűgöző színházi világ

<p>A Kolozsvári Állami Magyar Színház, irigylésre méltó műsortervet mutatott be a 218-ik évadjának megkezdése alkalmából megtartott első sajtótájékoztatóján.</p>

Tompa Gábor a színház igazgató- főrendezője és Visky András író, dramaturg, egyetemi tanár a jelenlevő szép számban megjelenő újságírói gárdát tájékoztatták arról a kínálatról, amelyet színház vezetősége felajánl a nagyérdemű közönségnek.

    Az elmondottakból kiderül, William Shakespeare-től, drámaíró csoportosulásig minden kategória képviselve van. Még szilveszteri kabarét is ígérnek. Lesznek nagytermi előadások öt (5) és lesznek stúdió előadások hét (7).
    A vendégrendezők közül messze kiemelkedik a német származású, de francia országban élő Matthias Langhoff világhírű rendező, aki William Shakespeare Szeget szeggel című darabját, melyet átkereszteltek Mértéket Mértékkel címűre, fogja rendezni nagytermi előadásban. Ezzel, az előadással turnézni is fognak. Bemutató tervezett időpontja 2010. szeptember 22.
       Visky András: Alkoholisták Rendező Tompa Gábor Stúdió előadás.  
       Arisztophanész Lüszisztraté Rendező Dominique Serrand. Nagytermi előadás.
    A 12 felsorolt előadásból is kiderült, klasszikus irodalmitól a mai szerzőkig minden megtalálható. Lesznek turnék, és lesznek felolvasó irodalmi esték.
     Folytatódik a klasszikus magyar drámák – felolvasó színházi sorozat. A kortárs színházi estek meghívottjai: Markó Béla, Kovács András Ferenc, valamint a három Király: László, Farkas és Zoltán. 
       Minden bemutató előtt sajtótájékoztatót tartanak. Akkor bővebben szólnak az eseményről.
Az év nagy színházi eseménye: az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál II. kiadása 2010. december 1-13. között. Mikor is több világhírű színház fog szerepelni a kolozsvári színpadon. Jelen lesz Franciaországból két színház. A Teatro de la Abadia, Spanyolországból. Bukarestből az Odeon Színház. Horvátországból három színház. Sepsiszentgyörgyről a Tamási Áron Színház. Nagy érdeklődésre tarthat számot Ruins True Samuel Beckett művei nyomán Mary Reich és Tompa Gábor közös előadása. Rendező Tompa Gábor. A Sushi Center for the Urban Arts (USA) és a Kolozsvári Állami Magyar Színház koprodukciója.
Nem lesz érdektelen Amos Oz: The Same Sea. Rendező Hanan Snir, Habimah Nemzeti Színház. Izrael.
W. Gombrowicz: Yvonne, Burgundi hercegnő. Rendező Keresztes Attila. Sziléziai Stanislaw Wyspianski Színház, Katowice, Lengyelország.
Magyarországról a Csokonai Színház, Debrecenből, Valére Novarina Képzeletbeli operett című művét mutatja be. Rendező a szerző: Valére Novarina.
RO Theatre Rotterdam, Hollandia, a MOTHERS című darabot adja elő Alize Zandwijk rendezésében.
Tizenhárom érdekes és értékes színházi estre számíthatunk. Nem beszélve azokról a szakmai megbeszélésekről, melyek tartalmuknál fogva fellebbentik a leplet a mai színművészet titkairól, elképzeléseiről, útkereséséről és nemes szándékairól.        
Csomafáy Ferenc
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!