ERDON Helyi hírek

2010.09.23. 17:16

Jó a babának, és jó a mamának

<p>Szatmár megye - Mind a babának, mind a mamának jó, ha az anyuka a saját testén hordozza gyermekét, de igen fontos megtanulni a hordozók helyes használatát, például nem ajánlott arccal kifelé hordozni a babát.</p>

15 anyuka vonult végig Szatmárnémeti központján tegnap kisbabájával, a Szatmári Babahordozó Napok alkalmából. A gyermeküket a hasukon, hátukon hordozó anyukák végül az új központba érkeztek, ahol ki is lehetett próbálni a különböző babahordozó eszközöket. A szervező szatmárnémeti baba mama klub kismamái szórólapokat is osztogattak a kíváncsiskodóknak, hogy felhívják a figyelmet a babahordozás előnyeire, a hordozó eszközök helyes használatára. A babának veleszületett igénye, hogy hordozzák, testközelben legyen, a hordozás elősegíti a baba és a szülő közti kötődést, és a bizalom kialakulását, ami a későbbi önállóság alapja, állítják a szakemberek. A babahordozó használatával a legtöbb esetben nincs szükség babakocsira, sok anyuka pedig felváltva mindkettőt használja, mondta el kérdésünkre Gödri Réka a Szatmári Babahordozó Napok szervezője. A babakocsit csak 130 évvel ezelőtt találták ki a viktoriánus Angliában, és mivel nagy üzletnek bizonyult, azóta is fejlesztgetik. A baba eleve hordozásra van kódolva: fogó- és ölelőreflexszel születik, lábait felhúzva, terpeszben tartja, mondják a szakemberek. A babahordozó egy erős anyagból varrt eszköz, ez lehet hordozókendő, babaerszény, mei tai, karikás kendő, csatos hordozó. A hordozónak számos előnye van, szabadon közlekedhetünk vele, marad két szabad kezünk az otthoni teendőkhöz, útközben pedig nem jelent gondot a lépcső, a közlekedési eszközök használata és a vásárlás. A testközelség a baba elemi igénye, a hordozott babák elégedettebbek, kevesebbet sírnak, többet látnak a világból és többet kapnak édesanyjukból is, a mama érzi a gyermek minden rezdülését. A helyesen megkötött hordozó harmóniában van mind a gyermek, mind a mama anatómiájával, támasztja a baba gerincét, segíti csípője helyes fejlődését és egyenletesen osztja el a súlyt a hordozó testén. A baba hátgerincének nem tesz jót, ha arccal kifelé hordozzák, és olyan hordozót kell választani, amely a térdhajlatig kitámasztja a lábát, hívta fel a figyelmet Gödri Réka.

Várják az anyukákat

Tegnap délután a Szatmárnémeti Evangélikus Parókián színes program várta a kismamákat és a kisbabás szülőket, az anyukák megtanulhatták a rongybabakészítés csínját-bínját, volt babahordozós divatbemutató, azután ki lehetett próbálni a különböző típusú babahordozó eszközöket. Az anyukák érdekes előadást hallgathattak meg a természetes tisztítószerekről és kozmetikumokról. Ma ugyanott négy órától egy pszichológus és egy neonatológus szakember tart előadásokat a babahordozás előnyeiről, majd Kovács Katalin szoptatási tanácsadó beszél az igény szerinti szoptatásról. A rendezvény programjaira a belépés ingyenes, a tombolajegyet vásárlókat pedig értékes nyeremények várják.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!