ERDON Helyi hírek

2010.09.07. 15:30

Ismét katolikus szellemiségű

<p>Nagyvárad - Nagyjából végeztek a nagyváradi Szent László Római Katolikus Gimnáziumnak a Nogáll utcai visszaszolgáltatott iskolaépületbe történő átköltöztetésével. Az új tanévet ebben az ingatlanban kezdhetik a diákok.</p>

Biró Rozália alpolgármester kifejtette: a Partenie Cosma Közgazdasági Főgimnázium "kilencvennyolc százalékban" átköltözött a Kolozsvári úti 66., illetve 106. szám alatti ingatlanokba, és a Szent László Római Katolikus Gimnázium is szinte teljesen áthurcolkodott a Nogáll utcai épületbe. Kedden tárgyalóasztalhoz ült Exc. Böcskei László megyés püspök, Mons. Fodor József általános helynök, Zalder Éva, a Szent László Gimnázium igazgatónője, valamint a Partenie Cosma Főgimnázium igazgatója és adminisztrátora, s megegyeztek abban, hogy létrehoznak egy leltározó bizottságot, mely szeptember 14-től jegyzőkönyvezi a különböző felszerelések átadását-átvételét. A gazdasági líceum négy magyar osztálya (IX-XII. osztályosok) továbbra is a Nogáll utcai ingatlanban marad, egy külön szárnyban. Ugyanakkor az érintett diákok két műszakban használhatják az intézet közélelmezési laboratóriumát és az ehhez tartozó termet. Az önkormányzat megoldást próbál találni arra, hogy Várad-Ősiből reggel és délben különbuszok szállítsák a tanulókat a Szent László Gimnáziumba, illetve különjáratokat biztosítsanak azon közgázos diákok számára is, aki a Rogériusz, Várad-Ősi és Várad-Szőlős negyedekből kell menjenek a Kolozsvári útra. Ez ügyben az alpolgármester a napokban egyeztet Csuzi Istvánnal, a Helyi Közszállítási Vállalat vezérigazgatójával. Az elöljáró a Polgármesteri Hivatal és a saját nevében köszönetet mondott a tanároknak, a szülőknek és a nem didaktikus személyzetnek pozítiv, nem konfliktuskereső hozzáállásuk miatt.

Katolikus szellemiség

A sajtótájékoztató után kimentünk a helyszínre, ahol Zalder Éva igazgatónő azt nyilatkozta az erdon.ro-nak: természetesen örülnek annak, hogy a visszaszolgáltatott épületben kezdhetik az új tanévet. Az ingatlant meglehetősen rossz állapotban találták, megköszöni a pedagógusoknak, a szülői közösség tagjainak és a diákoknak, hogy segítenek a rendbetételnél és a cipekedésnél, valamint az önkormányzatnak és az alpolgármester asszonynak, amiért biztosítottak szállítóeszközöket. Egyébként mindennek és mindenkinek megvan a helye, nem lesz számukra túl tágas az iskola. A sportcsarnok tekintélyes méretű, ezért a tornatermet alakítják át kápolnává. A múltról sem feledkeznek meg: Partenie Cosma szobrát Bogdánffy Szilárd és Nogáll János püspököket megformáló műalkotásokra cserélik, a könyvtárban pedig vincés emlékszobát alakítanak ki. "Jólesik visszatérni abba az ingatlanba, melyhez az idős vincés nővérek kötödnek, mert egykoron itt tanítottak. Isten kegyelméből újra katolikus szellemiség fog érvényesülni a falak közt", közölte honlapunkkal Modi Blanka nővér.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!