ERDON Helyi hírek

2010.09.19. 14:45

Gombafotók és új gombászegyesület

<p>Gombák szépe a természetben címmel fotókiállítás nyílt péntek délután a nagyváradi Tibor Ernő galériában. A megnyitóval egyidőben egy új gombászegyesület megalakulását is meghirdették.</p>

Széll Katalin képzőművész köszöntötte az egybegyülteket, majd Szilágyi Aladár újságíró tartott előadást. Nagyvárad XIX. századbeli, jelentőségteljes tudományos életéről szólt - többek között a magyar orvosok és természetvizsgálók vándorgyűléséről, valamint dr. Simonkai Lajos kutatóról, botanikusról, továbbá a Nagyvárad természetrajza című könyvről, melyet Bunyitay Vince szerkesztett, s melynek hasonmás kiadása 2002-ben jelent meg Nagyváradon. Később Tempfli József nyugalmazott megyéspüspök méltatta a hasonmás kiadványt, mely Szilágy Aladár gondozásában, s a püspökség támogatásával jelent meg.
 
Gombászegylet
 
Ezt követően Búzás Barna berettyószéplaki gombaszakértő tartott előadást gombászathoz fűződő tapasztalatairól, különféle, nálunk is előforduló gyakori és ritka gombafajtákról, a László Kálmán gombászegyesületen belül zajló vándortáborokról. A megnyitó során a résztvevők hallhattak a halálos mérgezést okozó mérges galócáról is, illetve arról, hogy míg Magyarországon a mérgezéseket bevált németországi gyógyszerekkel kezelik, nálunk ennek híján még mindig magas az elhalálozási arány az ilyen jellegű mérgezések miatt.
Később Zakota Zoltán, a Partiumi Keresztény Egyetem tanára szólt többek között arról, hogy hamarosan megalakul az a szervezet, mely valószínűleg a Partiumi Gombászegylet nevet viseli majd, s amely a gombászkultúra terjesztésével, népszerűsítésével, előadások, táborok szervezésével foglalkozik majd. Később kötetlen beszélgetés alakult ki az érdeklődők és a jelenlévő gombaszakértők között - többek között különböző gombafajokról, azok elkészítési módjáról. A beszélgetés késő estig elhúzódott. Az alakuló egyletről egyébként a 0722.476.913. illetve a 0723.185.490 telefonszámon nyújtanak további információkat.
A Sepsiszentgyörgyön és Marovásárhelyen már nagy sikerrel bemutatott kiállítást egyébként a László Kálmán, valamint a Málnássy László Gombászegyesület szervezésében hozták el Váradra. Több mint negyven szebbnél szebb, gombákat ábrázoló fotóból áll, melyet hazai és magyarországi fotóművészek készítettek. Egy héten át tekinthető meg a Tibor Ernő Galériában.
 
Neumann Andrea
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!