ERDON Helyi hírek

2010.09.21. 15:42

Engedélyezett a sertés árúsítása

<p>Szatmár megye - Október 1–től az állatvásárokban — az előírt szabályok betartása mellett — újra engedélyezett a sertések forgalmazása. Az állatvásárokra is kérni kell a működési engedélyt.</p>

Több mint két éve már, hogy megtiltották az állatvásárokban a hízott sertések és a malacok forgalmazását — tudtuk meg Dorin  Gheorghe  Maurertől, Szatmár megye főállatorvosától. A tiltás oka, hogy több településen észleltek sertéspestist. Az Országos  Állategészségügyi  és  Élelmiszerbiztonsági  Hatóság  sertéspestis miatt több mint 70 millió eurót költött a gazdálkodók kártalanítására. Ugyanennyibe került a diagnózisok megállapítása és a vírus terjedésének megfékezése. Senki nem lehet túl elővigyázatos, lévén, hogy országszerte naponta több tucat gócpontot jelentenek be, és tekintettel az állatkereskedelem kaotikus voltára, a betegség bármikor felütheti a fejét megyénkben is.
Az elkövetkezőkben az ellenőrző szervek nagy hangsúlyt fektetnek a farmok megfelelő felszereltsére és környezetének fertőtlenítésére. Sokaknak hihetetlenek tűnhet, de amíg nálunk még egyelőre az a gyakorlat, hogy a gazda a disznóólból kijövet egyenesen a házba megy anélkül, hogy ruhát cserélne, vagy lehúzná a gumicsizmáját, hamarosan öltözők létesítése is kötelező lesz az állatok ellátásával foglalkozó személyzet számára. Továbbá kötelez a lesz a védőruha vagy a takarmány külön épületben való higiénikus tárolása is.

Működő állatvásárok

Azok a helyi tanácsok és magánszemélyek, akik állatvásárokat működtetnek meg kell újítsák a működési engedélyt. Szatmár megyében Nagykárolyban, Avasfelsőfaluban, Krasznabélteken, Szoporon, Batizon, Tasnádon, Halmiban, Aranyosmeggyesen, Turcon, Nagytarnán, Királydarócon és Borválaszúton működnek állatvásárok. Azok az állattartók, akik sertést vagy malacot visznek a vásárba eladásra, be kell szerezzék az állategészségi bizonyítványt, a szállítási engedélyt és az állatoknak fülszámmal kell rendelkezniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!