ERDON Helyi hírek

2010.09.21. 13:56

Egy átköltözés nehézségei

<p>Nagyvárad - Az oktatói gárda és a diákok szüleinek összefogása után elfogadható kürülmények között kezdődött meg a tanév a váradi Szent László Gimnázium új székhelyén, a Nogáll (Orsovei) utcai ingatlanban, ahol eddig a Partenie Cosma Liceum működött.</p>

A Szent László gimnázium munkaközössége az átköltözéskor olyan állapotokat talált, amelyek nem jó gazdára vallottak. Az épület külseje lepusztult, az ablakok az ajtók szétesőben voltak. A biológia-, a kémia-, és a fizikalaborok állapota siralmas, a pince tele volt szeméttel, sorolta a részleteket Zalder Éva a Szent László Gimnázium igazgatónője. „Úgy érzem, hogy a gazdasági liceum vezetősége nem is magát a teljesen lelakott épületet, inkább csak a nemrág felépített sportcsarnokot sajnálta” - tette hozzá Zalder Éva. Olyannira ragaszkodtak a sportteremhez, hogy az öltözőből kihúzták a fogasokat, a teremből a kapukon és a palánkokon kívül minden tornaszert elvittek, mondván, hogy ezeket ők szerezték be. Az igazgatónőtől megtudtuk, hogy a gazdasági liceum a sportcsarnokot különböző rendezvények számára adta bérbe, még lagzi is volt itt, az egyik iskolatermet pedig testépítő teremnek adták ki. „Ez utóbbi helyszínen alakítjuk majd ki a kápolnát”, jegyezte meg Zalder Éva. Az igazgatónő elmondta, hogy a sportcsarnok miatt is sok kritika éri a Szent László Gimnáziumot, pedig amikor az államvezetés eldöntötte, hogy ennek az ingatlannak az udvarán sportcsarnokot épít, Tempfli József akkori püspök jelezte, hogy ne építsenek oda semmit, hiszen az ingatlan már visszaszolgáltatás alatt áll. A figyelmeztetés és a hatályos törvények ellenére mégis megépítették ezt a csarnokot. „Mi időben szóltuk, hogy nem kérjük a sportcsarnokot, ezek után nem kell azzal kérkedni, hogy itt van” - fejtette ki véleményét Zalder Éva.

Összefogás

Hogy a meglehetősen áldatlan állapotok ellenére mégis egy tiszta, oktatásra alkalmas térben kezdődhetett meg a tanítás, az a szülők és a Szent László tanári gárdájának összefogását dícséri. „Minden tanár úgy dolgozott, mint a takarítók: súroltak, cipeltek, szeget vertek. Ennek az önkéntes munkának köszönhetően a kisiskolások épülettömbjében mindenütt van új padló, az osztálytermek ki vannak meszelve. Az általános iskolások részlege is jó állapotban van, de a gimnazisták blokkjában még sok a teendő. Az anyagiak mellett további nehézség az, hogy a Szent Lászlóban maradt tizenegy ipari liceumi osztály, illetve a Gazdasági liceum négy magyar tagozatos osztálya, bár ez utóbbiakat a Szent László szivesen átvenné”, írta le a helyzetet az iskola vezetője. Nagy gond továbbá a személyzethiány, hiszen a jelenlegi törvények értelmében nem szabad felvenni senkit, márpedig az iskola alkalmazásában lévő két takarítónő aligha fogja győzni takarítani ezt a hatalmas épületet. Ami pedig a már elnyert projekttámogatást illeti, Zalder Éva elárulta, hogy az RMDSZ már benyújtott egy folyamodványt, hogy az illetékes bizottság újra kiszálljon, és konstatálja azt, hogy az ingatlanban a Szent László Gimnázium működik. „Ígéretet kaptunk arra, hogy kijön a bizottság” - tette hozzá Zalder Éva.

Sürgős feladatok

Az igazgatónő szerint a legsürgősebb feladat az épület külső felújítása, beleértve az ablakok cseréjét is, emellett nem várathat magára az elhasználódott villanyhálózat megújítása sem. Zalder Éva hozzátette, hogy amennyiben megérkezik az uniós támogatás, abból az A épületetet teljesen fel lehetne újítani. Ami pedig az oktatási terveket illeti, a következő elképzelést vázolta fel az igazgatónő: „Mivel a református gimnázium a néphagyomáyok, a néptánc, a zene oktatását vállalta fel, ezért mi szeretnénk a sport, a képzőművészetek és az intenzív románoktatás irányába elindulni.”

Visszaszolgáltatás hazai módra

Minikálváriának beillő körülmények között költözhetett át a nagyváradi Szent László Gimnázium, a Nogáll (Orsovei) utcai ingatlanba, melyet a restitúciós törvények alapján öt évvel ezelőtt kaptak vissza a Vincés nővérek, és amelyben a legutóbbi időkben a Partenie Cosma Közgazdaságtani Liceum működött. „A bonyodalom akkor kezdődött, amikor a pályázati lehetőség adódott, hiszen pályázatunkat ahhoz a feltételhez kötötték, hogy a Szent László gimnázium működjön az ingatlanban. A gazdasági liceumnak amúgy is ki kellett volna költöznie, ha van projekt, ha nincs, de mivel a gazdasági liceum igazgatójának azt ígérték, hogy felépítenek számukra egy kampuszt, ezért ő a két dolgot összekötötte, holott a kampuszépítés és a kiköltözés között nics semmilyen összefüggés” - mondta Zalder Éva. Ebben a helyzetben Dorel Luca megyei főtanfelügyelő helyesen járt el, amikor eldöntötte, hogy a gazdasági liceum költözzön vissza abba az ingatlanba, amelyben eredetileg működött, véli Zalder Éva.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!